Унищожават двигателите на СС-23 зад граница

Близо пет месеца след изтичането на крайния срок, в който трябваше да бъдат унищожени ракетите СС - 23, днес министърът на отбраната Николай Свинаров обясни, че МО все още не е унищожило твърдогоривните им двигатели. Той посочи, че това ще стане извън границите на България. В момента течали преговори със САЩ и с военното ведомство на страната, в която ще бъде извършено унищожаването

Според подписания между САЩ и България меморандум, двигателите на СС-23 трябва да бъдат унищожени в страната. Изнасянето им зад граница предполага промяна на договорените в документа параметри.

Според решението на Народното събрание България трябваше да е унищожила ракетите СС -23, Скъд и Фрог до 30 октомври. В края на този срок обаче останаха недоизпълнени няколко параметри - горивото и окислителят на Скъд все още беше на територията на страната заради неизпълнение на договора с МО от страна на американската фирма Си Ди Ай. Все още неунищожени оставаха и двигателите на СС - 23, макар и Свинаров да твърдеше, че сме получили потвърждение от американска страна за тяхната "демилитаризация".

Днес, в отговор на въпрос, министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че експертите са препоръчали унищожаването на двигателите да се извърши в друга страна. В изпълнение на тяхната препоръка в края на миналия месец МО е организирало посещение в завод на чужда страна и "след получено съгласие за извършване на дейността, е започнал разговор с упълномощените институции в САЩ за реализиране на унищожаването извън България", обясни Свинаров. Той допълни, че в момента текат и преговори с военното министерство на държавата, в която ще бъдат унищожавани двигателите. Той обаче не назова нито името на страната, където това ще стане, нито името на завода.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?