УНИЦЕФ предупреждава за опасност от нова епидемия от холера в Йемен

УНИЦЕФ предупреждава за опасност от нова епидемия от холера в Йемен

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) предупреди, че в Йемен отново ще пламне епидемия от холера, ако на хуманитарните организации не бъде даден безусловен достъп, за да я предотвратят, предаде ДПА

Регионалният директор на агенцията за Близкия изток и Северна Африка Герт Капелаере заяви, че за трите години от началото на гражданската война през 2015 г., когато тежко недохранените деца в Йемен са били 200 000, броят им се е удвоил, а още половин милион деца вече не могат да ходят на училище, посочва Асошиейтед прес.

Макар предполагаемите случаи в последните месеци да са намалели, от миналата година епидемията от холера и остра водна диария в Йемен се е разраснала и обхваща над един милион души.

Да не се заблуждаваме. Холерата ще се върне. До седмици започва дъждовният сезон и без огромна инвестиция тя ще атакува йеменското население и децата отново, каза Капелаере на пресконференция в йорданската столица Аман.

Регионалният директор каза, че и двете воюващи страни - правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран бунтовници хуси - блокират или бавят доставките на хуманитарна помощ, включително оборудване за слънчева енергия и гориво, необходими за подобряване на достъпа до чиста вода. Капелаере подчерта, че се пилеят време, енергия и пари в преговори за хуманитарни доставки, каквито изобщо не би трябвало да се водят.

Споделяне
Още от Свят