УНИЦЕФ предупреждава за опасност от нова епидемия от холера в Йемен

УНИЦЕФ предупреждава за опасност от нова епидемия от холера в Йемен

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) предупреди, че в Йемен отново ще пламне епидемия от холера, ако на хуманитарните организации не бъде даден безусловен достъп, за да я предотвратят, предаде ДПА

Регионалният директор на агенцията за Близкия изток и Северна Африка Герт Капелаере заяви, че за трите години от началото на гражданската война през 2015 г., когато тежко недохранените деца в Йемен са били 200 000, броят им се е удвоил, а още половин милион деца вече не могат да ходят на училище, посочва Асошиейтед прес.

Макар предполагаемите случаи в последните месеци да са намалели, от миналата година епидемията от холера и остра водна диария в Йемен се е разраснала и обхваща над един милион души.

Да не се заблуждаваме. Холерата ще се върне. До седмици започва дъждовният сезон и без огромна инвестиция тя ще атакува йеменското население и децата отново, каза Капелаере на пресконференция в йорданската столица Аман.

Регионалният директор каза, че и двете воюващи страни - правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия, и подкрепяните от Иран бунтовници хуси - блокират или бавят доставките на хуманитарна помощ, включително оборудване за слънчева енергия и гориво, необходими за подобряване на достъпа до чиста вода. Капелаере подчерта, че се пилеят време, енергия и пари в преговори за хуманитарни доставки, каквито изобщо не би трябвало да се водят.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?