Университетът в Перник не иска да го наричат “пернишки“, а “европейски“

Преподавателите от Европейския политехнически университет (ЕПУ) в Перник настояха в писмо до медиите висшето училище да не бъде назовавано с придобилото гражданственост название Пернишки университет.

“Причините да се обърнем към вас са свързани с факта, че неточното предоставяне на информация за университета води до негативни последствия за образованието и за нас.

Всички документи на Европейския политехнически университет, за разлика от други университети в България като Русенски, Шуменски, Пловдивски и др. показват, че той няма локални задачи и регионална обвързаност с град Перник, където е седалището му“, посочват в писмото си преподавателите.

Те допълват, че по замисъл още от 2008 година университетът е “интернационален, англоезичен и ориентиран към Европа и към европейските ценности във висшето образование“.

“Ние идентифицираме себе си като европейски проект и правим стъпки да привлечем вниманието на институциите в Брюксел за подкрепа на нашата идея. В изпълнение на нашата мисия имаме чуждестранни студенти, които от текущата учебна година са 78% от студентския състав. Общият брой на студентите само за две години, откакто съществува университетът, е 270, което е рекорд за условията на България. Обучението в бакалавърски програми е само на английски език. Вече са привлечени и чуждестранни преподаватели, някои от които четат лекции по видеоконферентен път“, пише още в съобщението.

“Никога не сме имали намерения да правим университет заради град Перник. Въпреки това в медиите рядко ни представят с истинското име - Европейски политехнически университет. Преобладава “Пернишки университет“, както понякога грешно го наричат и представители на някои институции. Като резултат от формирани стари нагласи и неразбиране на процесите в сферата на висшето образование, през двете години на неговото съществуване се появиха и други имена-закачки. Ние бихме ги приели спокойно като изяви на демократичност в печата, ако не дезориентираха кандидатите за студенти и преподаватели, не накърняваха имиджа ни с произтичащите от това последствия за неговото развитие“, се казва още в писмото.

“Искаме да постигнем европейско качеството на висшето образование, така нужно на България. Вместо подкрепа на обществото и медиите като за нещо ново и положително различно, ние срещаме неразбиране, преднамерени неверни публикации, изкуствени пречки, иронизация, които реално пречат за правилното разбиране за университета. Уважаеми журналисти, очакваме от вас да изпълнявате коректно своята обществена мисия на четвърта власт като представяте реалните факти за университета и ни наричате с истинското ни име, за което ще ви бъдем благодарни“, допълват от университета.

Споделяне

Още от България