Университети и БАН получават 5 млн. лева в подкрепа на студенти, докторанти и учени

Университети и БАН получават 5 млн. лева в подкрепа на студенти, докторанти и учени

Седем университета и един институт към БАН ще получат общо 5 млн. лева за подкрепа на студенти, докторанти и учени, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Безвъзмездната помощ се предоставя на Химико-технологичния и металургичен университет, Стопанската академия в Свищов, Техническият университет в София, Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", Университета за национално и световно стопанство, Националния военен университет "Васил Левски", Международното висше бизнес училище и Института по физикохимия към БАН.

Договорите са сключени по процедура "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1", финансирана от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта е да се стимулира интересът на студенти и учени към научните изследвания. Чрез проектите се дава възможност да бъдат привлечени към науката водещи изследователи и изобретатели, както и млади учени и докторанти. Средствата им осигуряват конкурентно заплащане, възможности за професионално развитие и мобилност, както и подходяща работна среда. Очаква се благодарение на тях 500 млади учени до 34 години да получат подкрепа за научно-изследователска дейност. 2500 преподаватели във висши училища ще бъдат включени в програми за повишаване на квалификацията, а 300 студенти ще участват в програми за мобилност.

Парите ще бъдат инвестирани за участие в национални и международни научни форуми и обучения. Част от тях ще бъдат вложени в образователни програми, ориентирани към научните изследвания и към укрепване на потенциала на младите хора да извършват изследователски дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?