Университети отново настояха за промяна на финансирането им

Финансирането с оглед единствено на броя на студентите ощетява висшите учебни заведения, заяви ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ на пресконференция във вторник. Той настоя за промяна в системата на държавното финансиране.

 

По думите му, настоящата методика за класиране не е ефективна и е нужно да бъдат отчетени редица други фактори като броя на преподавателите, колко от тях са професори, каква акредитация е получил съответният университет. При настоящите правила, често една част от държавната субсидия не се отпуска на учебните заведения заради неизпълнен прием по държавната поръчка.

Ръководителите на катедри и университети в страната отдавна настояват държавата да преразгледа условията си за финансиране на висшите учебни заведения. Министърът на образованието Анелия Клисарова още през юли обеща промени да бъдат направени, като идеята ѝ бе да се финансират университетите на базата на успеваемостта на студентите. Това се очаква да стане с новия Закон за висшето образование, по който министерството обяви, че ще работи усилено тази есен.

Споделяне

Още от България