Университети подкрепиха унгарски студенти, противопоставящи се на Орбан

Университети подкрепиха унгарски студенти, противопоставящи се на Орбан

Чуждестранни университети изразиха подкрепата си за унгарски студенти, бойкотиращи от месеци занятията си в израз на протест срещу установяването на контрол върху университета им от премиера Виктор Орбан, предаде Франс прес.

Става дума за студентите от унгарския Университет за театрално и кинематографично изкуство, голяма част от които блокираха сградата на университета в продължение на 71 дни миналата година, от септември до ноември.

Студентската проява бе подкрепена от мнозина преподаватели в университета. Причината за нея беше установяването на контрол върху университета от фондация, близка до премиера Орбан, и назначаването на ново административно ръководство на учебното заведение.

Студентите окупираха сградата на университета и от септември до ноември провеждаха учебни занятия в свободен режим, т.е. без занятията да са съгласувани с новото ръководство на висшето училище. Това повдигна въпроса дали провежданите през периода на окупацията занятия ще бъдат признати.

На окупацията бе сложен край заради пандемията от коронавируса, като на студентите им се наложи да напуснат университетската сграда и да продължат със свободните си занятия онлайн.

Студентите от Университета за театрално и кинематографично изкуство няма да изгубят годината си, заяви днес организацията на студентите от висшето училище. Организацията съобщи, че е подписала споразумение с факултети на университети в Австрия, Германия, Полша и Швейцария, които ще признаят занятията, провеждани от студентите по време на окупацията.

Тези университети имат една и съща цел: да предложат изход от ситуацията на студентите, които смятат, че свободата на образованието и академичната автономия в Университета за театрално и кинематографично изкуство са поставени под въпрос, заявиха още от студентската организация.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?