Университети започнаха битката за прием на нови студенти

Университети започнаха битката за прием на нови студенти

Кандидатстудентските кампании в голяма част от университет в страната вече започнаха. Повечето висши училища дават възможност за ранно явяване на изпитите, а някои и за проверка на знанията по няколко пъти преди редовните тестове.

В Икономическия университет във Варна дори има ранно класиране на кандидатите да започнат висше образование от есента на 2018 г. За балообразуването се използват оценките по съответните предмети от 11-и клас.

Изпитите в държавните университети започват още преди да са определени местата за първокурсниците за учебната 2018/2019 година, които трябва да бъдат гласувани от правителството.

В битката за привличане на и без това намаляващите кандидат-студенти университетите от години прилагат тактиката на ранните изпити. Освен това те са и допълнителен източник на средства, тъй като за явяването на всяко препитване се плаща такса, която варира от 20 - 30 лева до 70 лева. Още повече, че почти във почти всички университет може да се кандидатства и с оценките от задължителните и безплатни матури.

От понеделник, 19 февруари започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Крайният срок за подаване на документи за първата сесия е 9 март, а за втората - 18 май.

Заявления се подават онлайн  или на място в ректората на Софийския университет, или в бюрата на фирмите в страната. Таксата за изпит е 30 лв. Предварителните изпити ще са в неделя в периода от 18 март до 22 април. Препитванията в рамките на втората сесия ще са в събота и неделя от 27 май до 24 юни.

Първото класиране ще бъде обявено на 10 юли, второто – на 17 юли, а третото - на 24 юли.

За почти всички 117 специалности в университета може да се кандидатства и с оценка от матурите вместо с изпит. Това не важи само за пет специалности - право, медицина, фармация, журналистика и връзки с обществеността. За специалността книгоиздаване от тази година приемът е по избор - или с изпит по журналистика (писмен) и журналистика (устен), или с оценките от матурите по български език и литература, история и цивилизация, философски цикъл или чужд език.

Информация за кандидатстудентската кампания на Софийския университет може да бъде намерена на страницата на университета и в страницата във фейсбук.

Кандидат-студентската кампания в Университета за национално и световно стопанство тече от миналата година. Там има няколко предварителни изпитни сесии. В университета се влиза с общ тест, който се попълва електронно, и със специализирани изпити на хартия - по чужд език, география, история, български език и литература, математика. Таксата за един изпит е 50 лева, а за всеки следващ - 20 лева. Намалението за втория важи, ако двете препитвания са в рамките на една и съща изпитна сесия.

Подаването на документи за предварителната сесия в Техническия университет в София започва на 20 февруари и завършва два дни преди датата на изпита. Таксата за едно препитване е 30 лева, а изпитите са в края на март и през април. Редовната сесия е през юни и юли. И в Техническия университет се приемат оценките от съответните матури.

Предварителните изпити по биология и химия за кандидатстване в Медицинския университет в София са на съответно на 17 и 31 март. С тях се кандидатства за специалностите медицина, дентална медицина и фармация. За един изпит се дължи такса от 70 лева, а за два - 100 лева общо. Редовните изпити са на 1 и 8 юли, а при балообразуването се взема по-високата оценка.

В Медицинския университет в Пловдив засега няма обявена предварителна сесия. За сметка на това такава има в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Документи за нея се подават от 5 март до 23 май. Таксата за един изпит е 30 лева., а за всеки следващ - 20 лева.

Предварителните кандидатстудентски сесии са в ход в Техническия университет във Варна, във Великотърновския университет, в Югозападния университет, както и в Нов български университет. За април са насрочени предварителните изпити в Университета по архитектура строителство и геодезия.

А в Икономическия университет във Варна вече дори има обявено предварително класиране. То е направено на базата на оценките от ранните изпити, както и от резултатите на кандидатите по отделните предмети от 11-и клас, тъй като се предполага, че голяма част от тях все още не са завършили средното си образование. Дори са минали датите за записване, което става с плащане на такса за зимния семестър на учебната 2018/2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България