Университетите искат автономия да решават за присъственото обучение

Университетите искат автономия да решават за присъственото обучение

Университетите искат автономия сами да решават за подновяването на присъственото обучение според спецификата на отделните специалности и други фактори. Това стана ясно в петък след среща на служебния образователен министър проф. Николай Денков с ректора на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

В момента присъствено в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда. Ректорите искат да бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно според спецификата на отделните университети и специалности.

Герджиков обясни, че се е обърнал към Денков с молба да съдейства пред министъра на здравеопазването за това да позволи ректорите или ръководствата на висшите училища сами да решат дали всички студенти да се върнат в аудиториите. "Това частично вече се е случило – при предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов беше разрешено практическото обучение да се възстанови. Сега ние искаме да имаме възможност там, където е необходимо, да възстановим всички лекции и упражнения", каза Герджиков.

"Това трябва да е решение на висшите училища защото в много случаи студентите, които не са от същия град, казват, че не могат за последния месец на семестъра да си осигурят квартири и да се върнат неочаквано в аудиториите. Затова нека да има такава възможност, но да не е задължително, а да зависи от ръководствата на висшите училища", аргументира предложението Герджиков.

Денков заяви, че като университетски преподавател разбира аргументите на поставения въпрос и се ангажира скоро с министъра на здравеопазването да намерят решение.

Споделяне

Още от България