Анелия Клисарова:

Университетите ще се финансират според реализацията на студентите

Анелия Клисарова. Сн: БГНЕС

Висшите учебни заведения ще се финансират по нов модел според това колко от студентите им са се реализирали на пазара на труда, а не както досега – за всеки записан в тях студент. Това обяви в четвъртък в Пловдив образователният министър Анелия Клисарова, която участва в заседание на Съвета на ректорите. Според нея по този начин с времето приемът ще се регулира според потребностите на пазара.

За да се проследява реализацията на студентите ще се ползват данни на Националната агенция на приходите (НАП), а също и информация от рейтинговата система на университетите. Друг критерий за финансирането на висшите училища ще бъде тяхната научна продукция.

Министърът обясни, че ако от сто завършили през дадена година и стоте са се реализирали на пазара на труда по професията си, през следващата година на този университет за съответната специалност може да бъде отпуснат по-голям прием – например 120 места.

“Не бива да има висшисти, които след това остават без работа. Трябва да свържем висшето, средното и професионалното образование с потребностите на бизнеса“, каза Клисарова.

Сега университетите сами заявяват план-приема си и той се одобрява от Министерския съвет. Висшите училища получават определена субсидия за всеки студент, която е различна за различните професионални направления.

Клисарова заяви, че целта е новата система за финансиране да заработи от учебната 2014/2015 година, като според нея няма да се наложи нулев прием за отделни специалности или университети.

Промяната във финансирането се предвижда да залегне в новата стратегия за висшето образование и трябва да бъдат направени законови промени, за да стане факт.

Клисарова вече обяви, че се предвижда промяна и при финансирането на средното образование, където идеята е то да зависи от резултатите на учениците на изпитите за външно оценяване.

Според министерството през 2020 година в страната трябва да има 30-32% висшисти, от които 90% да бъдат реализирани на пазара на труда. Друга цел е редуциране броя на отпадналите ученици до максимум 11%. В момента те са между 18 и 26% за различните региони, като най-често отпадат между четвърти и осми клас.

Тя съобщи, че Законът за предучилищното и училищно образование, за чието приемане не стигна времето и на двата последни парламента, до края на годината трябва да мине на първо четене в пленарна зала.

Преди това обаче ще се проведе широко обществено и експертно обсъждане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?