Унизени, руските наемници от група "Вагнер" спешно се изтеглят от Триполи

Кадър от заснетото оттегляне на групата "Вагнер" от телевизия "Аз Джазира"

Руският елитен наемнически корпус - групата "Вагнер", беше принуден унизително да отстъпи, което е победа за конкурентното военно присъствие на Турция в Либия. Стотици мъже бяха заснети да се придвижват на юг от столицата Триполи, по посока на град Бани Уалид, след като техни местни съюзници обявиха изтегляне от редица фронтове. Съобщава се, че след това те се носочили към базов лагер, вземайки със себе си артилерийско и друго тежко въоръжение, пише британският в. "Таймс".

Частната военна компания "Вагнер", управлявана от близкия до президента Владимир Путин бизнесмен Евгейни Пригожин, изигра ключова роля в сирийската гражданска война. След това тя беше изпратена да подкрепи въстаническата Либийска национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар - подкрепян от Русия бивш офицер от армията на режима на полковник Кадафи. През декември Турция се притече на помощ на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС), изпращайки военни безпилотни самолети и собствени наемници – сирийски бунтовници -ветерани от гражданската война в Сирия.

В края на миналата седмица военните от групата "Вагнер" предадоха някои от своите последни укрепления на юг от Триполи и преминаха в отстъпление през пустинята, което е заснето на видео. Не е ясно каква по-нататъшна роля ще имат те в предстоящите бойни действия. Според доклада на ООН от миналата седмица, ЛНА се е опитала да се договори с втората наемническа структура, която се управлява от южноафрикански бизнесмен, но тя също напусна Триполи след разрив с маршал Хафтар.

През януари Путин се опита да организира мирни преговори в Москва, които биха станали символ на неговата нова роля като влиятелна сила в Близкия Изток, но маршал Хафтар ги напусна. Оттогава насам се твърди, че Путин проучава потенциалните конкуренти, в това число Сейф ал-Ислам Кадафи, син на бившия диктатор. Миналата седмица Русия също възобнови призивите за прекратяване на огъня.

Пристигането на групата "Вагнер" помогна на настъплението на Либийската национална армия в Триполи през април миналата година и за известно време изглеждаше, че то може да се окаже успешно. В южните предградия обаче се формира нов и относително статичен фронт, продължил до турската интервенция в края на декември.

Медиите, подкрепящи Правителството на националното съгласие, съобщиха, че 1500 бойци на "Вагнер" са избягали в Бани Уалид, вземайки артилерийско и друго тежко въоръжение. Прессекретарят на армията на ПНС заяви, че те са напуснали три военни лагера в южната част на Триполи и квартал "Салахедин". Според съобщения армията на ПНС готви настъпление към Тархуна, последната крепост на ЛНА в западната част на Либия, след като миналата седмица падна военната база "Ватия" западно от Триполи. По време на сраженията там турските безпилотни самолети унищожиха най-малко седем руски зенитни батареи "Панцир", което е конфуз за Москва, която продава тази система на страни от целия свят, пише "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?