Унизеният Ивайло Петев напуска "Левски", треньор става Антони Здравков

В щаба остават Мариян Христов и Елин Топузаков, Христо Йовов наследява Наско Сираков

Ивайло Петев напуска "Герена" във вторник вечерта. Снимка: БГНЕС

Безпрецедентно съблеченият и изгонен от "сини" ултраси треньор на ПФК "Левски" Ивайло Петев напуска поста и ще бъде заменен от триото Антони Здравков, Мариян Христов и Елин Топузаков. 

Петев така и не проведе нито едно занимание с играчите, след като преди ден брутално бе унизен по време на представянето си в залата за пресконференции на "Герена".

Веднага след скандала, предизвикан от действията на разгневените трийсетина фенове от сектор "Б", собственикът на тима Тодор Батков обяви, че това е "петно" и "позор" за "Левски", но Петев все пак ще води отбора. След скандала спортният директор Наско Сираков и шефът на Надзорния съвет Иво Тонев подадоха оставки.

В сряда Батков съобщи, че тимът ще бъде воден от Антони Здравков, Мариян Христов и Елин Топузаков поне до края на полусезона, като първият ще се води старши треньор, защото има необходимия лиценз.

В сряда стана ясно още, че функциите на Сираков ще бъдат поети от досегашния технически директор Христо Йовов. Той дори проведе неофициална среща със "синия" фен-клуб, обещавайки, че оттук нататък ръководството ще има по-добра комуникация с привържениците. По-късно с феновете се срещна и Батков.

"Срещата премина в дух на изключителна откровеност. В едно феновете са прави, при това слабо представяне за пета поредна година, в която ние ковем поредните калъфки, не може в 15.50 часа аз да се обаждам на Националния фенклуб и обявявам, че уволняваме треньора. Сигурно грешката е моя, макар че решението за разговорите с Петев е от петък и е мое решение. Като постъпка на феновете аз не мога да не я осъдя, жалко за Левски и за самия Петев. Феновете трябва да са информирани, а не игнорирани. Все пак говорим за отбор, който има най-многобройни фенове, за разлика от други. Обещах на феновете пълна мобилизация във връзка със 100-годишнината, за предстоящия мач с ЦСКА и до зимата – в оставащите мачове. Те обещаха безрезервна подкрепа на отбора“, заяви Батков.

Отговор на въпроса на феновете защо ръководството изненадващо и тихомълком уволни сръбския специалист Славиша Йоканович, докато той бе в Мадрид, за да се види със семейството си, така и не бе даден. "Синята" управа, в лицето на Сираков и Батков, в продължение на два месеца декларира доверието си към треньора въпреки слабите резултати на тима, уточнявайки, че ще го оставят да гради селекция.

В крайна сметка бе обявено, че пари за нови играчи няма и Йоканович бе принуден да се задоволи с няколко свободни трансфера. Два дни след равенството с "Локомотив" (София) на "Герена" от "Левски" обаче започнаха да излизат неофициални информации за смяната на Йоканович. Самият той заяви при завръщането си в София в понеделник, че нищо не знае, а след час-два си събра багажа и напусна тима.

Последва и представянето на Петев, което се превърна в невиждано фиаско, след като ултрасите прекъснаха пресконференцията му, съблякоха спортния му екип и го изгониха, наричайки го "прасе" и "чорбар".

Междувременно от Националния клуб на привържениците на "Левски" (НКП) разпространиха своя декларация за случилото се, в която обясниха причините за бруталните си действия. Като основен виновник за патовата ситуация в клуба, те посочиха Наско Сираков.

"Вчерашната ни реакция е плод на дълго натрупвана горчивина от тотално неадекватното управление в последните години и конкретно в последните четири месеца. Събличането на Петев било срам!!! А отпадането от евротурнирите в първия кръг за поредна година не е ли срам??? Играта на отбора в първенството не е ли срам??? Вчерашната реакция идва и в отговор на тоталното пренебрежение от страна на част от ръководството към привържениците. Уважаеми "началници", разберете, че подобни резки маневри за смяна на треньорите, като носни кърпи, няма как да бъдат подминати от нас. Ние гласувахме доверие на Йоканович и, въпреки неубедителните игри, твърдо желаехме треньорът да бъде оставен да работи, да гради", пишат "сините" фенове в позицията си.

Те са категорични, че няма да допуснат положение, при което да научават от медиите за изненадващи промени в спортно-техническото ръководство на клуба, защото "уважаеми "началници", не може когато ние се раздаваме до край на трибуните и извън тях в името на каузата, вие да се кичите с публиката, а после да ни пренебрегвате".

"Няма как, когато поемаш ангажименти за юбилея на клуба, после да се криеш от нас и да не си вдигаш телефона. Няма как да се смяташ за незаобиколим фактор, да искаш да колиш и да бесиш, да гледаш на себе си като на единствения и непогрешимия и да ти се размине. Да, за Сираков става въпрос. Откакто той се завърна в клуба диалогът с публиката се срина на нива от преди години. Вярно е, че и през миналият сезон бяхме зле и се изложихме, но от страна на Иво Тонев имаше чуваемост, Сираков обаче е напълно глух за настроенията на публиката. В заключение искаме да кажем, че в НКП държим твърдо Иво Тонев да остава в клуба и да завърши започнатото", допълват от "фен-клуба на "Левски".

Самият Тонев обяви във вторник, че въпреки подадената си оставка, ще изпълни докрай поетия от него ангажимент реконструиращият се в момента сектор "А" да бъде готов за 100-годишнината на отбора на 24 май догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт