УНСС затваря врати заради Covid-19

МОН запазва курса към присъствено обучение в училищата

УНСС затваря врати заради Covid-19

Обучението в Университета за национално и световно стопанство преминава изцяло в онлайн режим за периода от 21 октомври до 27 октомври, става ясно от заповед на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Причината е усложнената епидемична обстановка заради Covid-19.

Няма данни за случаи на заразени.

УНСС откри учебната година в средата на септември, като въведе смесена система на обучение – онлайн и присъствено.

Студентите от първи и втори курс във всички специалности, както и студентите от специалността "право" във всички курсове се обучаваха смесено. Студентите с четни номера се обучаваха присъствено в четните седмици, а с нечетни номера – в нечетните. През седмиците, в които не бяха в залите, студентите провеждаха занятия в електронна среда – през системата Microsoft Teams, която УНСС ползва още от началото на пандемията.

Лекциите за студентите от трети и четвърти курс се провеждаха дистанционно. Изключение правеха някои специалности, при които половината от семестъра трябваше да се проведе присъствено – Макроикономика, Застраховане, Социология, Медии и журналистика, Международни отношения, Европеистика, Политология и др.

С новата заповед на ректора проф. Димитър Димитров от 20 октомври се прекратяват всички присъствени занятия и масови мероприятия в университета – публични лекции, конференции и т. н. Забранява се влизането на външни лица в сградата на учебното заведение.

Преди ден бе съобщено, че и Медицинският университет в Плевен преминава изцяло на онлайн обучение, тъй като бяха установени 17 положителни проби за коронавирус на студенти.

МОН не предвижда цялостно затваряне на училищата

Междувременно, образователният министър Красимир Вълчев коментира, че управляващите не предвиждат цялостно затваряне на училища. Както и досега, ще се карантинират само отделни паралелки.

"Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или на едно училище. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко училища, следим ситуацията в цялата страна", каза Вълчев пред журналисти.

По думите на министъра към момента най-тревожна е ситуацията в средното училище "Св. Седмочисленици" в Търговище. "Затова от училището взеха решение, и аз одобрих, от 5 до 12 клас учениците временно да се обучават в електронна среда", подчерта министър Вълчев. Той съобщи, че "няколко области са на прага на червените стойности и там се следи ситуацията", но като цяло няма да се вземат по-рестриктивни мерки и трябва да се спазват сегашните мерки.

От началото на учебната година досега 289 учители са заразени с коронавирус, както и 286 деца и ученици в училищата и в детските градини, или процентът при учителите е десет пъти по-висок, отколкото при учениците, каза образователният министър. Той уточни че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което потвърждава данните, че учениците по-малко заболяват или в повечето случаи нямат симптоми.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?