Уол-Март е най-харесваната американска фирма

Най-голямата компания в света по размер на приходите - Уол-Март бе обявена от сп. Форчън за най-харесваната американска фирма през 2003 година. В раздела "развлечения" на първо място е компанията Уолт-Дисни, се посочва в комюнике на списанието, цитирано от АФП.

Въпреки че Уол-Март бе обект на редица критики и акциите на дружеството поевтиняха през миналата година, 10 000 висши мениджъри и анализатори, анкетирани от Форчън в края на 2003 г., са посочили гигантът в търговията на дребно за най-харесваната американска фирма за втора поредна година, подчертава Форчън.

Информационната група Ай Би Ем се завръща в групата на 10-те лидери след 17 години отсъствие. Това се обяснява най-вече, според Форчън, с бойния дух на компанията и добрите постижения на нейните акции. Ай Би Ем измести козметичната група Проктър енд Гембъл от десетото място в класацията на Форчън.

След Уол-Март се нарежда Бъркшир Хатауей - холдингът на милиардера Уорън Бъфет. На трето място е авиокомпанията Саутуест еърлайнз, на четвърто е конгломератът Дженерал електрик, на пето - групата Дел, а на шесто - Майкрософт. След тях са класирани групата за хигиенни продукти и фармацевтични изделия Джонсън енд Джонсън, веригата от кафенета Старбъкс, куриерската компания ФедЕкс и на 10-то място е Ай Би Ем.

В категория "развлечения" Дисни, която кабелният оператор Комкаст се опитва да купи, е начело в класация. Две групи се изкачиха на по-горни места в техните категории: Ксерокс премина от девето на трето място в раздела информатика, а Макдоналдс скочи от седмо на второ стъпало в подреждането на ресторантьорите.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?