Уол-Март и Гугъл се обединяват в онлайн търговията

Уол-Март и Гугъл се обединяват в онлайн търговията

Най-голямата в света верига магазини Уол-Март (Wal-Mart) реши да се обедини с гиганта в информационните технологии Гугъл (Google), за да продава продуктите си онлайн, съобщиха двете компании. Този съюз ще конкурира Амазон (Amazon), отбелязва АФП.

"От края на септември ние ще работим с Гугъл, за да предлагаме стотиците хиляди продукти, които ще могат да бъдат поръчани чрез Гугъл асистънт (Google Assistant)", пише Марк Лор, който оглавява електронната търговия в Уол-Март, в бюлетин публикуван на блога на групата.

Уол-Март, която обещава "най-голямото налично предлагане на нейната платформа", ще се обедини с Гугъл експрес (Google Express), който вече предлага да се поръчват продукти от различни търговски обекти като Костко (Costco), аптеките Уолгрийнc (Walgreens) и други.

Гугъл пък, който е филиал на компанията майка Алфабет (Alphabet), посочва "стотици хиляди продукти - от прах за пране до конструктори Лего (Lego) в писмо, подписано от служител на компанията Шридхар Рамасвами.

Без да го посочват изрично, двете групи целят с това обединение да се конкурират с гиганта Амазон, отбелязва АФП.

От много години Уол-Март е подложена на нарастващата конкуренция на сайта за онлайн търговия, който вече заплашва веригата дори в нейната територия - физическите магазини, след като Амазон изкупи през юни магазина за био храни Хол фуудс (Whole Foods).

Последните тримесечни резултати на Уол-Март, публикувани през август, разтревожиха за пореден път анализаторите заради изоставането на компанията от Амазон, въпреки че бяха над очакваните.

Гугъл пък от години губи позиции в онлайн търговията, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Бизнес