"Уолстрийт джърнъл": България се бори да привлече по-платежоспособни туристи

"Уолстрийт джърнъл": България се бори да привлече по-платежоспособни туристи

България, която от десетилетия е избор за морска ваканция на студенти и нискобюджетни групи, все още се бори да привлече по-платежоспособни туристи от по-високите нива на социалната стълбица, пише в сряда американското издание "Уолстрийт джърнъл". Кореспонденцията от Варна на Ник Скрекас и Том Мъд е озаглавена "България иска повече туристи".

Авторите отбелязват, че туристическият сектор в България дава 8.7 процента от брутния вътрешен продукт на страната, но хората от туристическата индустрия се оплакват от тежката зависимост от туристическите мега комплекси, работещи на принципа "all inclusive" (всичко включено в цената), от недостатъчно доброто обслужване и от западналата инфраструктура.

В кореспонденцията се цитира гръцка семейна двойка, пристигнали миналия месец със самолет до София, където наели кола с надеждата, че ще стигнат за 4 часа до Варна. Пътуването обаче продължило седем часа, след като полицията ги отклонила по черни пътища с множество дупки. "Евтиното е добро, но функционалността е задължителна", казва гръцкият турист.

В последните 10 години се говореше много за  българския туризъм, насочен към лова, голфа, карането на ски, културните и природните забележителности. Масовият туризъм обаче все още си остава основен елемент в туристическия бранш, защото другите форми на туризъм страдат от липсата на държавна организация, от лошото управление на културните обекти и от недостатъчната реклама, пишат двамата журналисти.

Те цитират Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма, който казва, че закъсненията в строежа на нови магистрали - поради корупцията или липсата на опит от страна на правителствата и местните власти, е създало значителен дисбаланс, имайки предвид капацитета на новопостроените хотели.

В статията е отразено и мнението на германския пенсионер Юрген Бютнер, живеещ в Пловдив, който говори за проблемите на чужденците в България. Според него за тях е проблем да намерят хора "говорещи нещо като английски,  какво остава за други езици, като немския". Той казва, че се е сблъскал  с този проблем дори и при с хора с дипломи в областта на туризма и владеенето на езици. "България все още не може да извлече ползи от природните дарове, с които разполага", смята германецът.

Български фирми смятат въпроса за диверсификацията на туризма за много важен за оцеляването им, но се оплакват, че повечето туристи идват в България с пакет "all inclusive", почиват в оградени туристически комплекси и не напускат хотелите си, а това направо задушава туристическия бизнес.

Общо 2.1 милиона туристи посетиха България през първата половина на 2010 г., се казва в статията. Това е с 1.9 процента повече в сравнение със същия период на 2009 г. Но всеки 9 от 10 туристи идват в България през лятото - нещо, което българският премиер Бойко Борисов се надява да успее да промени, пишат журналистите и добавят, че миналата седмица Борисов е наредил на министрите да разработят стратегия за развитие на културния туризъм, след като в Созопол археолози откриха мощи, за които се смята, че са на Свети Йоан Кръстител.

Забелязват се и други признаци, че се работи за промяна, отбелязва "Уолстрийт джърнъл" -  в София занемарените сгради в неокласически стил сега са обновявани, както направиха в Прага през 90-те години на миналия век. Мрачните блокове от съветски тип постепенно се заменят от модерни сгради от стомана и стъкло.

Като пример се посочва и бившата сграда на Техническия университет в София, днес превърната в музей, наречен българския Лувър. Като друг пример за подобряване на инфраструктурата с цел привличане на повече туристи се посочва и скоростната  железопътна линия, която ще свързва София с Пловдив и Бургас и която трябва да бъде завършена през 2012 г.

Очаква се подобрение и в подготовката на хората, работещи в туризма, защото идва ново поколение, което има други перспективи и знае езици, се казва в статията на "Уолстрийт джърнъл".
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?