"Уолстрийт джърнъл": Европа никога няма да получи парите от Гърция

Споразумението, постигнато на срещата на Еврогрупата по-рано тази седмица за отпускането на следващия транш от заема за Гърция, бе лесната част. Изплащането му ще е трудно, пише в. "Уолстрийт джърнъл", като изказва становище, че Европа никога няма да си върне парите, взети назаем от тази страна.

Американският вестник окачествява като "виц" твърденията за надеждност на гръцкия дълг. Въпреки окуражителните изявления на германския финансов министър Вофганг Шойбле и на ръководителката на МВФ Кристин Лагард, че гръцкият дълг ще достигне 157 на сто от БВП в края на 2013 г., дори след неговото преструктуриране, бюджетният дефицит на страната през 2012 г. е бил 10 на сто от БВП, безработицата е скочила до 26,8 на сто, а рецесията се преценява, че ще се достигне 4,4 на сто тази година, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Всичко това ясно показва, че Гърция никога няма да може да погаси заемите си, за да се спаси. Сегашната дискусия за това дали Гърция прави достатъчно за реформите е напълно извън темата, защото ако Гърция излезе от еврозоната, кредиторите ѝ от валутния съюз ще загубят парите си.

Гърците и германците знаят това, знаят също, че външния дълг на Гърция е станал много по-лош, откакто започнаха спасителните пакети, и откакто дългът бе 129 на сто от БВП и всяка дискусия за неговата надеждност звучи като виц, пише още американското издание, цитирано от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?