"Уолстрийт джърнъл": Инвеститорите се завръщат в Гърция

Завръщане на инвеститорите в Гърция след оттегляне на опасенията за излизане на страната от еврозоната, съзира американският в. "Уолстрийт джърнъл", като изтъква, че резервите спрямо нея все още не са преодолени.

Това е знаменателна смяна на посоката. Само преди година Гърция бе токсична територия за инвеститорите...но сега пазарите правят завой и инвеститорите поглеждат към страната отново, се казва в статия на вестника, цитирана от електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

Страховете за напускане на еврозоната от страна на Гърция или за изгонването ѝ от Германия са смекчени и ангажиментът на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че ще бъде направено "всичко необходимо", за да бъде спасено еврото, бе "ориентир" за много инвеститори. Към това се добавя и повишеният от агенция Фич рейтинг на Гърция, посочва авторът.

Американската агенция Фич (Fitch) повиши рейтинга на Гърция от степен ССС на В- (В minus), което е положителен знак за хода на икономиката на страната. Според съобщение на Фич това е резултат от постигнатото известно балансиране на гръцката икономика и от напредъка, отбелязан при ограничаване на бюджетния дефицит и дефицита по текущите сделки на страната, което дава основание да се смята, че е намаляла опасността за излизане на Гърция от еврозоната.

В съобщението се казва още, че "цената" за стабилизиране на икономиката е била висока, тъй като е реализирана в условия на рецесия и нарастване на безработицата и че възможността за растеж остава под съмнение.

Фич смята, че перспективата остава стабилна, като агенцията предвижда още за тази година по-малка от предвидената рецесия - 4,3 на сто, а за 2014 г. много малък растеж, съобразен с прогнозите на МВФ и ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани