"Уолстрийт джърнъл": Очакванията за бързо сваляне на Мадуро не се оправдават

"Уолстрийт джърнъл": Очакванията за бързо сваляне на Мадуро не се оправдават

Мнозина сред венецуелската опозиция и нейните американски поддръжници си въобразяваха, че режимът на венецуелския президент Николас Мадуро ще падне бързо, след като Вашингтон даде одобрение си за план, целящ да подкопае военната подкрепа за Мадуро и да предизвика оттеглянето му. Само че не стана така, пише в електронната си версия американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Три седмици след като председателят на парламента Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент, Мадуро твърдо продължава да контролира положението, което кара някои да поставят този план под съмнение.

Вестникът цитира бивш сътрудник на американското правителство, според когото хората, разработили този план в Каракас и рекламирали го във Вашингтон, уверявали, че военните ще преминат на страната на Гуайдо веднага щом той се обяви за ръководител на страната и получи подкрепата на Вашингтон. Те предполагаха, че това ще е операция, която ще трае 24 часа, казал източникът.

Според вестника колкото по-дълго Мадуро остава на власт, толкова по-голяма е вероятността патовата ситуация да продължи, а това засилва опасността от остра конфронтация и криза в района.

Всички прогнози се базираха на това, че нещата ще се развият бързо. В какво обаче се състои план "Б"?. Вестникът цитира президента на експертната група "Междуамерикански диалог" Майкъл Шифтър: Какво ще стане, ако санкциите продължат шест месеца? Това ще има разрушителни последици, а бежанците от Венецуела в Южна Америка ще са още повече, казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят