"Уолстрийт джърнъл": Русия обучавала БСП как да спечелят изборите в България

"Уолстрийт джърнъл": Русия обучавала БСП как да спечелят изборите в България

По време на кампанията за президентските избори миналата година, опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на пет различни източника от България – настоящи или бивши официални лица.

Според изданието става дума за около 30-страничен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.

Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати.

Според документа партията също така трябвало да акцентира върху теми, които са в съгласие с политиката на Кремъл – сваляне на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и окуражаване на Брекзит.

"Много съм разтревожен, руската активност в Източна Европа е минала на ново ниво", казва пред изданието предишният български президент Росен Плевнелиев, който е оценен като "отявлен критик на Москва".

В публикацията, озаглавена "Документ: Русия използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори", се посочва още, че нито БСП, нито българското Министерство на външните работи са били открити за коментар, но няма индикации самият Радев да е знаел за този документ.

Русия винаги е отричала да прави нещо нередно в България и Източна Европа, посочвайки че преследва легитимните си интереси в държави, с които има дълбоки икономически и културни връзки. Освен това винаги е смятала Източното разширение на НАТО за враждебно навлизане в район, който е отдавнашна нейна сфера на влияние, пише "Уолстрийт джърнъл".

Според бившия шеф на руското външно разузнаване, а после ръководител на руския "Институт за стратегически изследвания" ген. Леонид Решетников цитираният документ е измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия.

Решетников стана известен със своя среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото на миналата година, на която се твърди, че е обсъждана кандидатурата на левицата за президент, пише вестникът.

"Целта на Русия е да подкопае политическото единство на западните институции. Все още не сме разбрали напълно последиците", казва пред "Уолстрийт джърнъл" Андрес Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО и премиер на Дания.

В Унгария, Словакия и България Кремъл подкрепя десни и евроскептични националистически групировки, казват европейки източници пред вестника, а из целия район никнат като гъби сайтове, които са враждебни към НАТО и Брюксел.

Според изданието има ясни знаци, че Москва използва тези страни като плацдарм вътре в самите критично настроени западни институции.

"Уолстрийт джърнъл" припомня и думите на бившия посланик на Русия в ЕС Владимир Чижов, които определят България като "руския троянски кон в ЕС".

България – най-бедната държава членка на ЕС от векове има дълбоки икономически и исторически връзки с Русия, сред които са православното християнство и славянската култура. Голяма част от застаряващото население в България, жертва на лошо икономическо управление и ендемична корупция, чувства носталгия към комунистическото минало, пише още "Уолстрийт джърнъл".

Споделяне

Още по темата

Още от България