"Уолстрийт джърнал": Стои ли Клинтън зад кандидатурата на Бокова за ООН?

Ако шеф на ООН трябва да е жена от Източна Европа, има по-добра алтернатива - Кристалина Георгиева

"Уолстрийт джърнал": Стои ли Клинтън зад кандидатурата на Бокова за ООН?

В публикация, посветена на предстоящия избор на генерален секретар на ООН, влиятелното американско издание "Уолстрийт джърнал" разглежда кандидатурата на Ирина Бокова, посочвайки, че начело на ЮНЕСКО тя е демонстрирала враждебност към интересите на САЩ и че по-добрата алтернатива е Кристалина Георгиева. Публикацията поставя въпроса дали кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън стои зад кандидатурата на Бокова.

Хилари Клинтън успя да направи посланието за избор на жена президент основна част от своята кампания и идеята стана заразителна. Един от водещите кандидати за следващ генерален секретар на ООН е българска с комунистическо минало, която е работила неприятелски по отношение на американските интереси и която е промотирана от свекървата на Челси Клинтън, пише "Уолстрийт джърнал" .

По традиция изборът на генерален секретар на ООН става чрез ротация на регионите в света и сега е ред на Източна Европа да излъчи кандидатът, който ще заеме мястото на Бан Ки-мун след изтичането на мандата му в края на 2017 г.

Българското правителство може да номинира за поста 63-годишната Ирина Бокова, която от 2009 г. ръководи ЮНЕСКО и това я прави фаворит, освен ако не се появи сериозна опозиция.

Кандидатурата на Бокова заслужава по-голямо внимание, не на последно място заради дейността ѝ в ЮНЕСКО. Съедините щати се оттеглиха от тази организация през 1984 г. след години антиамериканска агитация. САЩ се завърнаха в ЮНЕСКО през 2003 г., след като организацията се реформира. Но през 2011 г. под ръководството на Бокова ЮНЕСКО се опита за заобиколи близкоизточния мирен процес, приемайки Палестинската автономия като страна член на организацията въпреки възраженията на САЩ.

Тогава Държавният департамент на САЩ, оглавяваният от Хилари Клинтън, бе принуден от американския закон да ореже около 80 млн. долара годишно финансиране, което САЩ предоставя за ЮНЕСКО.

Този закон отразява виждането на Конгреса, че признаването на Палестинската държава от агенция на ООН, преди да е постигнато мирно споразумение с Израел, насърчава палестинците да избягват преки преговори.

Прекратеното американско финансиране за ЮНЕСКО вероятно е възпряло други агенции на ООН да признаят Палестинската държава, за да не останат без парите от САЩ.

Президентът Барак Обама обаче се възпротиви на спрените плащания за ЮНЕСКО и през декември поиска от Конгреса да преразгледа решението си, но той отказа.

До момента не може да се открие какви са вижданията на Хилари Клинтън за финансирането на ЮНЕСКО, но тя без съмнение е наясно с г-жа Бокова, която участва в събития на организацията на Клинтън "Глобална инициатива".

Ирина Бокова освен това е в приятелски отношения с активистката за защита правата на жените Маржъри Марголис, бивш член на Конгреса от Демократическата партия, научен сътрудник във Fels Institute of Government към Пенсиланския университет и свекърва на Челси Клинтън (дъщерята на Хилари и Бил Клинтън -бел.ред.)

Във вторник, след като Бокова изнесе лекция във Fels Institute, тя заедно с г-жа Марголис ще се изправи на сцената, за да отговаря на въпроси от публиката.

На следващия ден бившият посланик Естер Купърмит ще е домакин на вечеря за г-жа Бокова във Вашингтон, "за да научим повече за нейната кандидатура за генерален секретар на ООН", както пише в поканата. Вашингтонски вестник писа през 2013 г., че г-жа Купърмит "е близка до бившия държавен секретар Хилари Клинтън".

"Икономист" писа, че Ирина Бокова също така е "предпочитаният кандидат на Русия". Миналата година тя присъства на организирания от Владимир Путин парад в Москва по случай Деня на победата, най-голямата военна демонстрация в руската история. Повечето западни лидери отказаха да участват във фарса на Путин в знак на протест на безчинствата му в Украйна. Но Ирина Бокова беше под ръка заедно с гости като президентите на Китай Си Цзинпин и на Куба Раул Кастро.

Ирина Бокова е била активен член на Българската комунистическа партия в ерата на Студената война, а нейният баща е бил редактор на партийния печатен орган. През 1976 г. тя е завършила Московския държавен институт за международни отношения – място, на което са изпращани талантливи студенти, за да станат добри комунистически дипломати. Тя остава докрай член на Комунистическата партия, която си променя името на Българска социалистическа партия.

Вярно е, че Студената война приключи отдавна и много бивши комунисти в бившия Варшавски пакт станаха демократи с добра репутация.

Но авторитарните лидери по света отново са в подем и Путин е главният сред тях.

Като генерален секретар на ООН Ирина Бокова би имала глобално влияние и може да създаде проблеми за САЩ. Още повече, ако начело на американската администрация е Хилари Клинтън, която ще иска одобрение и консенсус от ООН за своите дипломатически начинания.

Ако следващият генерален секретар на ООН трябва да е жена от Източна Европа, има по-добра алтернатива. Кристалина Георгиева в момента е зам.-председател на Европейската комисия и е работила в Световната банка. Макар че тя не е идеалният кандидат – сред феновете ѝ е Джорж Сорос – тя не носи такъв политически багаж като Бокова. Сегашното дясноцентристко правителство в София може да номинира Георгиева, ако има глобална опозиция срещу Бокова.

Ролята на САЩ е решаваща. Няма вероятност генерален секретар на ООН да бъде избран, ако Съединените щати активно се противопоставят. Обама излиза от играта за 11 месеца и следващият президент ще се нуждае от ръководител на ООН, който не е враждебен към американските интереси. Искаме да знаем дали г-жа Клинтън стои зад кандидатурата на г-жа Бокова, а Сенатът и Конгресът би трябвало да проучат нейната дейност в България и ЮНЕСКО, пише в заключение "Уолстрийт джърнал".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?