"Уолстрийт джърнъл": Юнкер призова: Изпратете ми вашите жени (възможно най-бързо)

Жан -Клод Юнкер

Визията на певицата Бионсе, че момичетата управляват света, още не е постигната от Брюксел, където възрастни бели мъже в сиви костюми все още често пъти взимат решенията. Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който ще заема този пост през идните пет години, иска поне в неговата Еврокомисия да има повече жени. Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл" в коментар, озаглавен "Юнкер призова: Изпратете ми вашите жени (възможно най-бързо)" и посветен на номинациите за европейски комисари, издигнати досега от повечето от страните членки на ЕС.

Изданието припомня, че досега само четири жени са сред номинираните за общо 28-те позиции в ЕК. Сред тях е българката Кристалина Георгиева.

Юнкер вече предупреди страните членки на ЕС, че ако не номинират повече жени за еврокомисари, това може да забави формирането на следващата комисия. В интервю за австрийския в. "Курир" Юнкер заяви, че иска неговата Еврокомисия да започне работа навреме, но добави, че страните, които номинират жени за еврокомисари, могат да очакват постове с по-голяма тежест.

Белгия също може да номинира жена за еврокомисар. Това може да е Мариан Тисен от партия "Християндемократи и фламандци", но това зависи от сложните вътрешни преговори за съставяне на правителството. Холандия също би могла да изпрати дама в ЕК, ако външният министър Франс Тимерманс не бъде номиниран. Словения и Дания също предстои да номинират кандидати.

Следващият етап в разпределянето на постовете е в събота, 30 август, когато лидерите на страните от ЕС се събират в Брюксел, за да решат, който ще бъде следващият председател на Европейския съвет и кой ще бъде дипломат номер едно на съюза. Европейските лидери не успяха да вземат тези решение на срещата си на върха през юли, припомня изданието.

Юнкер обяви, че има най-малко трима кандидати за поста на дипломат номер едно на ЕС и ги посочи по име - италианския външен министър Федерика Могерини, която според някои страни членки не е достатъчно антикремълски настроена, полския външен министър Радослав Шикорски, който може би беше прекалено настъпателен спрямо САЩ, и българката Кристалина Георгиева - настоящ еврокомисар за хуманитарната помощ и уважаван бивш служител на Световната банка, отбелязва "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БТА.

Според Юнкер след срещата на върха от събота той ще има нужда от още една или две седмици, за да финализира състава на новата комисия и да обяви разпределянето на постовете. Той обаче подчертава, че иска на 1 ноември комисията му да встъпи в длъжност, пише в заключение изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа