Уолстрийт преживя най-лошия си ден от 2008 г.

След черния понеделник във вторник последва съживяване

Снимка: Архив

Нюйоркската фондова борса преживя в понеделник най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г., предадоха световните агенции.

Основните индекси на Уолстрийт загубиха по над 7% от стойността си по време на сесията в понеделник в резултат на срива на цените на петрола и разпространението на коронавируса.

Промишленият индекс Dow Jones се понижи с близо 7.80%, за да завърши деня на равнище от 23 851 пункта. Този на високотехнологичните дружества Nasdaq загуби 7.29% до 7950 пункта, а по-широкообхватният Standard & Poor's 500 спадна със 7.60% до 2746 пункта.

Според експерта Хауард Силвърблат от индекса Standard & Poor's 500 само в понеделник са били "изтрити" 1.87 трилиона долара и общо 5.3 трилиона долара от 19 февруари, съобщи Франс прес. Това е равнозначно на по 5682 долара загуби на човек от населението в САЩ.

В понеделник за първи път бе задействан механизъм за автоматично спиране на търговията, след като индексът Standard & Poor's 500 "потъна" с над 7% в началото на сесията. Уолстрийт последва срива на цените на петрола, които се понижиха с около една четвърт днес - най-лошия ден за "черното злато" от първата война в Персийския залив през 1991 г.

Освен в САЩ борсите в Азия и Европа също потънаха в понеделник.

Във вторник обаче настъпи съживяване. Борсите в САЩ започнаха с 4% ръст с надежда заради координираните опити да се предотврати появата на нова глобална рецесия заради коронавируса. Впоследствие ръстът леко падна до около 2%, каквото бе повишението и на европейските индекси.

Пазарите са в очакване на пресконференцията на президента Доналд Тръмп, който обеща сериозни стъпки в подкрепа на икономиката заради коронавируса. Случаят на заразените в САЩ вече е 668 души на фона на 500 ден по-рано.

Доходността на американските държавни облигации с падеж след 10 години е само 0.55 процента. Вчера тя падна до исторически минимум от 0.31 процента.

Междувременно, икономистите на ООН заявиха, че кризата, провокирана от коронавируса, може да струва на света тази година между един и два трилиона долара, предаде Франс прес. В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса, която създава трудности за икономиката и всекидневния живот в много страни, ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2.5%. Тази стойност е индикация, че глобалната икономика се намира на прага на рецесията, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?