"Уолт Дисни" купува компанията на Джордж Лукас за четири милиарда долара

Джордж Лукас (вдясно) подписва договора за продажбата с директора на "Дисни" Боб Игер

Най-големият в света концерн от развлекателната индустрия "Уолт Дисни къмпани" (Walt Disney Company) се договори да купи "Лукас филм ЛТД" (LucasFilm Ltd).

Основателят и единствен собственик на "Лукас филм" е режисьорът Джордж Лукас. Той ще получи за компанията си 4.05 млрд. долара (3.1 млрд.евро) в брой и акции. Той ще получи около 40 млн. акции на "Дисни", с което ще стане вторият най-голям индивидуален акционер в компанията с около 2.2% дял, пояснява "Блумбърг".

Най-големият индивидуален акционер е тръстът на покойния основател на "Епъл" Стив Джобс, който продаде "Пиксар"(Pixar) на "Дисни".

Чрез сделката "Дисни", която вече притежава "Пиксар" и "Марвел" (Marvel), както и американските канали ESPN и ABC, ще държи и всички права върху "Междузвездни войни“ и "Индиана Джоунс“, пише в. Файненшъл таймс", цитиран от Инвестор. бг. "Дисни" плати 7 млрд. долара за продуцентската компания за анимационни филми "Пиксар" през 2006 г. и купи "Марвел ентъртейтман" през 2009 г. за 4.2 млрд. долара.

"За мен дойде времето да предам "Междузвездни войни“ в ръцете на следващото поколение режисьори“, заяви Лукас. "През последните 35 години едно от най-големите удоволствия за мен бе да гледам как Star Wars се предава от поколение на поколение“, каза още Лукас.

Режисьорът, който участваше в четири от шестте части на поредицата, е основател на студиото.

Досегашният заместник-председател на продуцентската компания, основана през 1971 г., Катлийн Кенеди, ще продължи да ръководи компанията като президент. В тази позиция тя ще бъде подчинена на главния изпълнителен директор на "Уолт Дисни Къмпани" Алън Хорн.

"Дисни" обяви и разработката на нова трилогия "Междузвездни войни", първият филм от която е насрочен за 2015 г.

"Междузвездни войни: Епизод 7" ще бъде пуснат на екраните през 2015 г., заяви главният изпълнителен директор на "Дисни" Боб Игер във вторник.

Вече дори са планирани епизоди 8 и 9. "Нашият дългосрочен план предвижда на всеки две до три години да се пуска нов игрален филм“. Филмите от поредицата “Междузвездни войни” са генерирали 4.54 млрд. долара от продажби на билети в световен мащаб и по този показател изостават единствено след “Хари Потър” на "Уорнър Брос" (Warner Bros).

Споделяне

Още от

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?