"Уолтопия" атакува пазара на метални конструкции

Компанията на Ивайло Пенчев и Метин Мусов се пренастройва заради Covid-19

Световният номер едно в търговията и производството на изкуствени катерачни стени - българската фирма "Уолтопия", пренастройва бизнеса си заради Covid кризата. Компанията разширява дейността си и с производство и монтаж на метални конструкции, като в ход е реализацията на първия ѝ проект в "София Тех Парк".

Изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев казва, че това е естествен ход в пътя на развитието им, защото всяка стена за катерене представлява метална конструкция облечена в панели.

"За 22 години в бизнеса, изработихме много метални конструкции, построихме голяма фабрика - най-модерната в България и с огромен капацитет, който ни позволява да осъществяваме метални конструкции и за други индустрии, които се нуждаят от качествено изпълнение", заяви Пенчев.

Той и екипът му са убедени, че ще успеят в тази нова ниша, защото имат световна репутация със сложните метални конструкции, създадени за адвенчър хъбове, ролглайдери и адвенчър трейли. Те достигат до 200 тона и височина до 80 метра. Някои са подложени на силни динамични натоварвания, което налага по-строги нормативни изисквания към производството, за които сме сертифицирани, обяснява Пламен Дилчовски, оперативен директор на дивизия "Активно забавление" в "Уолтопия".

Той допълва, че компанията има опит и със системи за боядисване, антикорозионна и противопожарна защита на съоръженията. Може също така да предложи три в едно - инженерен екип, производство и монтаж. Обикновено производителите на конструкции разчитат на строителни фирми за монтажа им, а фирмата предлага всичко "под един покрив" плюс "много добри срокове" за изпълнение, посочва Пенчев.

Първият обект в България

Шефът на "Уолтопия", който е известен с пиперливия си език, не е изневерил на принципа си да не се бута в държавните поръчки и продължава да работни с частни клиенти. Така първият обект на компанията в новото поприще е свързан с бизнес сграда, която се строи на територията на "София Тех Парк". Там се намира и централата на "Уолтопия".

Компанията е проектирала и ще произведе и изгради покривната конструкция, която ще поеме фотоволтаици на 80 метра височина. Ако всичко върви по план, ще бъдат монтирани над 260 тона метална конструкция посред зима на много високо.

Най-високите стена на открито и закрито

Компанията вече изгради най-високите стени за катерене на открито и на закрито в света. Откритата е в центъра на датската столица Копенхаген. Висока е 83 метра и е широка 10 метра. Заради силния вятър, достигащ 20 м в секунда монтажът ѝ е бил истинско предизвикателство, посочва арх. Васил Шарланов, оперативен директор на дивизия "Катерене" в "Уолтопия".

Преди това компанията издига най-високата катерачна стена на открито в света в центъра Clumb в Абу Даби през 2019 г. 43-метровото съоръжение вече е сред знаковите туристически обекти в Обединените арабски емирства.

Освен в катерачната индустрия "Уолтопия" бележи рекорди и в атракционните съоръжения, като проектира и произвежда най-голямата изкуствена пещера в света. Тя е дълга 220 линейни метра и е част от проекта Greenbox, който се изгражда в Китай.

Covid предизвикателства

Основният бизнес на "Уолтопия" е потърпевш от Covid пандемията и това е наложило съкращаване на персонал не само в България, но и по света, става ясно от финансовия отчет на компанията. Тя има шест катерачни зали в САЩ, които са останали затворени през част от миналата година. През 2016 г. "Уолтопия" придоби 57.9% от "Моментум" (Momentum LLC) за около 8 млн. долара с цел засилване на стратегическите партньорства в индустрията.

Стратегията на Пенчев беше да придобива локални конкуренти, за да се наложи на пазара. Погледът му беше насочен към Китай и Близкия изток - пазари с огромен потенциал по негови думи.

През кризисната 2020 г. "Уолтопия" се е преориентирала към продукти за домашна употреба - катерачни стени, които не изискват монтаж и инсталация. Фокусира развитието си върху изграждането на агентска мрежа по света с цел навлизане на нови пазари. Към момента има свои офиси във Великобритания, САЩ, Канада и Китай.

Новата стъпка е разширяване на портфолиото си и с изработването и монтажа на метални конструкции за строителството.

Въпреки предизвикателствата и трудностите за момента, основният предмет на създадената през 1998 г. компания в Летница си остава производството на изкуствени катерачни стени.

За 22 години Ивайло Пенчев и партньорът му Метин Мусов изградиха конгломерат, като под шапката на компанията майка са около двадесетина компании. Те са разпределени в различни дивизии - от хватки за катерене, през катерачни стени и управление на спортни зали за катерене до научно-изследователска и развойна дейност. Пенчев пусна дори платформа за обществени поръчки, с която да бори корупцията в държавата, но беше спънат от застрахователите.

За последната финансова година - 2019, приходите на "Уолтопия" бележат ръст от 2% спрямо година по-рано, достигайки 116.6 млн. лв. Общо активите на дружеството са в размер на 183.8 млн. лв., а печалбата е около 9 млн. лв., сочи финансовият отчет на компанията.

Капиталът на "Ултопия" е в размер на 1 769 400 акции с номинал 1 лв. Мажоритарен собственик е Ивайло Пенчев, който държи над 57 на сто от акциите.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?