Уорън Бъфет предупреди, че търговската война САЩ-Китай е лоша за целия свят

Уорън Бъфет

Известният американски инвеститор и милиардер Уорън Бъфет заяви, че търговска война между Съединените щати и Китай би била нещо лошо за целия свят, предаде Ройтерс в понеделник.

Бъфет направи това изявление, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви ден по-рано в тиут, че от петък ще повиши митата върху китайски внос на стойност 200 милиарда долара от 10 процента на 25 процента. Други стоки, доставяни от Китай за САЩ на стойност 325 милиарда долара, остават без мита, но скоро ще бъдат обложени с 25 процента, уточни американският държавен глава.

Той остро разкритикува търговската политика на Китай, заявявайки, че САЩ губят милиарди от Пекин и се зарече да защити американската търговия.

"Извинете, ние няма да допуснем повече това!", каза Тръмп.

Като реакция водещите фондови пазари днес отчетоха силно понижение на котировките в световен мащаб и това беше логичен отговор, заяви Бъфет в ефира на Си Ен Би Си.

Неговият конгломерат "Бъркшър Хатауей" (Berkshire Hathaway) притежава или е инвестирал в много компании, които правят бизнес в Китай. Сред тях е и "Епъл" (Apple), където Бъфет е инвестирал над 50 млрд. долара.

"Ако наистина бъдем изправени пред търговска война, това ще бъде лошо за целия свят", каза Бъфет. "За някои хора най-добрата техника да се водят преговори, е да се действа като полулуд", допълни милиардерът.

Една пълномащабна търговска война би била лоша за всичко, което "Бъркшър" притежава, каза още той, макар че, по думите му, вероятността това да се случи е малка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?