Уорлик: Доброто лидерство не значи да си винаги популярен

Уорлик: Доброто лидерство не значи да си винаги популярен

За България е важно да се възползва от рецесията, за да може да се постигнат структурните промени в здравеопазване, пенсионна система, осигуровки, съдебна система, за да се гарантира, че страната ще е конкурентоспособна в бъдеще. Това коментира посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик пред БНР в неделя.

Той окуражи правителството да вземе трудните решения, свързани с орязване на бюджети и провеждането на болезнени реформи, “защото в крайна сметка това за България ще е положително, тя ще излезе по-конкурентоспособна, по-силна и мисля, че хората ще извлекат полза от това“.

“Като говорим за правителството, става дума за лидерство, добро лидерство, и това не означава, че доброто лидерство означава, че винаги трябва да си популярен“, посочи Уорлик.

Той похвали постиженията на кабинета в борбата с организираната престъпност и корупцията, но и отбеляза, че “не трябва да става дума само за арести, а за цялостно постигане на върховенство на закона, което означава, че трябва да има ефективна съдебна система“.

“Трябва да има прокурори, които са способни и честни. Това също така означава и спазване на правата на гражданите. Това трябва да означава, че трябва да са налице закони, които опазват правата на гражданите, но които гарантират сигурност.“, заяви още американският посланик. Той изрази увереността си, че скоро ще има “видим напредък, а не само арести на лица, които са свързани с организираната престъпност“.

Уорлик не се ангажира със становище за въвеждането на специализираните съдилища, отбелязвайки само, че в други страни те работят добре, но “България сама трябва да вземе решение дали биха били подходящи за условията в страната“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?