Уорлик: Морската градина във Варна не бива да става втори Слънчев бряг

Не бих се радвал, ако Морската градина във Варна се превърне във втори Слънчев бряг, коментира в сряда американският посланик Джеймс Уорлик след срещата си с кмета на града Кирил Йорданов.

"Разбрах, че по отношение на Приморския парк във Варна предстоят трудни решения. В тях ще трябва да бъде намерен балансът между евентуалното строителство и съхраняването на природата. Въпросът явно е юридически сложен - в него са съсредоточени и много икономически интереси. Въпреки това, се надявам гражданите да изразят своето мнение и да опазят това богатство", каза още дипломатът, цитиран от "Дневник".

Срещата между Йорданов и Уорлик премина под надслова "злободневните теми на Варна". По време на посещението си в града посланикът на САЩ бе придружен от командващия на гвардията на щата Тенеси ген. Макс Хейстън.

През последните два месеца във Варна се проведоха няколко протеста срещу плановете за застрояването на Морската градина. В крайна сметка Общият градоустройствен план прие забрана за строителство на цялата местност "Салтанат", която обхваща голяма част от северната част на Морската градина, но остана възможността за тези, които вече са получили строителни разрешителни да строят, въпреки ембаргото.

Преди седмица двете водещи неправителствени организации във Варна, които протестират срещу застрояването на парка, настояха за даване на ясни граници на Морската градина, в които да не може да се строи. Предложението бе направено от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и Общественият център за околна среда и устойчиво развитие.

Те настояват Морската градина да обхваща на ширина територията от шосето за Златни пясъци до морето и на дължина от вълнолома при Морска гара (южна граница) до спирка "Почивка" (на север).

Гражданските организации настояват общината да публикува всички издадени разрешителни за строеж в Морската градина, одобрени след 1990 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България