Уорлик: Облакът на Красьо Черния все още виси над съдебната система

България трябва да постави на първо място защитата на околната среда

Уорлик: Облакът на Красьо Черния все още виси над съдебната система

Облакът на Красьо Черния все още виси над съдебната система, но мисля, че вече отминава, заяви във вторник пред БНТ американският посланик Джеймс Уорлик. Той обясни, че вижда желание в съдебната система за реформа.

Според него българската съдебна система все още има проблеми и "това не е изненада за никого в тази страна".

"Виждам до известна степен напредък. Предстои да бъде избран нов ВСС и е важно този процес да стане при пълна прозрачност при добър порядък, така че хората, които ще са на върха на съдебната система, да са най-подходящите. В следващите няколко месеца българите ще могат да видят дали ще се проведат тези процедури прозрачно или зад закрити врата", добави посланикът.

Той определи като положителна стъпка факта, че Конституционният съд ще разгледа Закона за конфискацията.

"Смятам, че това законодателство е изключително важно за правоохранителните органи. Вашето законодателство е много сходно на това, което е възприето от различни страни, защото предоставя защита на гражданските права, но е много важен способ. Не може да се приеме да видиш младеж с Бентли и вила по Черноморието, а същевременно този човек да няма ясен източник на своите средства”, добави Уорлик

По темата със София прайд, в който посланикът взе участие, той заяви, че е било едно чудесно събитие. „Това беше възможност да се демонстрира, че всички хора са равни. В крайна сметка всички сме равни пред Бога, това беше достойно проведено шествие и парад”, каза Уорлик.

Той посъветва още българските власти да поставят като свой първи приоритет защитата на околната среда.

"Трябва да се намери начин да се гарантира прекрасната природа на тази страна за бъдещите поколения. Това не значи да няма строителство. Но двете страни трябва да работят заедно, за да се намери компромисно решение. Осъзнавам и причините, поради които много хора бяха недоволни от приетите мерки", посочи Уорлик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?