Уорлик пита докъде стигна разследването на подслушания разговор за Мишо Бирата

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик изрази учудване защо няма пълно разследване по случая с изтеклия запис на разговора на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов за митническата проверка на пивоварната "Леденика" в Мездра. Пред бТВ в сряда Уорлик каза: "Аз все още смятам, че трябваше да има пълно разследване на този въпрос, за да се гарантира, че е бил спазен законът по отношение на приложението (на спецразузнавателните средства)".

Скандалът с подслушването на телефона на Танов избухна в началото на миналата година. Тогава в публичното пространство изтече запис на разговор на Танов с премиера Бойко Борисов, в който той му препоръчва да види какво става с проверката на бизнесмена Михаил Миков, известен като Мишо Бирата, собственик на пивоварната в Мездра. Проверката бе прекратена, а бизнесменът бе представян като приятел с президента Първанов. Стана известно още, че са били подслушани разговори на Танов и с вицепремиера Симеон Дянков, и със зам.-директора на митниците Антони Странджев.

Заради изтичането на записите оставка подаде председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Бе  възложена проверка, но не стана ясно какъв е резултатът от нея.

Според Уорлик скандалът е показал необходимостта да се преразгледа българското законодателство за СРС. "Имате нужда от ефективен инструмент, но също така да се гарантират правата на гражданите. И как да се осигури този баланс, е важно да се разгледа. За жалост след скандала със СРС-тата, който се разгърна тук, нищо повече не последва", каза той и препоръча строг контрол върху използването на тези средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?