Уорлик разбива ”недоразумения” в представите за България пред американския бизнес

Плевнелиев: С малко повече кураж и самочувствие може да задминем други нации

Уорлик разбива ”недоразумения” в представите за България пред американския бизнес

В представите за България има много недоразумения, които трябва да бъдат преодолени, заяви  посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик по време на бизнес-форум в Сиатъл "САЩ - България: да градиш мостове чрез бизнес", в който участва и президентът Росен Плевнелиев.

”Първото клише е, че има много престъпност и корупция...Има, разбира се, но тенденцията е към подобряване. Улиците в България са много по-сигурни, отколкото бяха, и американските инвестиции ще бъдат защитени”, каза заяви Уорлик.

”Второто клише е, че в България инфраструктурата не е на ниво, например не е като в Сиатъл. Но и там нещата вървят към подобряване. А някои части на инфраструктурата, например бързият интернет, са много добре развити”, допълни Уорлик.

”Третото е човешкият капитал... Преди години най-добрите учени и инженери идваха от България. Сега се забелязва нов интерес у младите хора да се развиват, те са много добри, професионалисти. В България може да се намери много персонал, който говори добре английски език”, каза още Уорлик.

От своя страна президентът Плевнелиев определи България като "остров на стабилност във време на криза".

"България е добър вариант за бизнес", каза той и се аргументира със статистика. Той подкани потенциалните американски партньори "да надграждат върху основата на тази стабилност".

Пред представители на компаниите Гугъл, Фейсбук, Майкрософт, Амазон и др. Плевнелиев представи идеята за София тех парк, който ще се изгражда на 4-ти километър в столицата на площ от 270 дка.

Специално внимание Плевнелиев обърна върху новите стимули за инвестиции във високи технолигии и иновации, които ще бъдат  заложени до края на годината в сега действащия закон за чуждестранните инвестиции.

По-късно Плевнелиев заяви пред българската бизнес общност в Сиатъл, че "с малко повече кураж и самочувствие, с много повече работа, ние можем да задминем много други нации".

 

"Моите посещения са от София на Запад. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока. Имам самочувствието да говоря езиците, да имам какво да кажа. За да бъдеш успешен, трябва да ти имат доверие. Доверие се гради. Дошъл съм тук, за да градим доверие с наш стратегически партньор по всички нива. Америка е важна, тя е важна и заради вас”, подчерта държавният глава", заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес