Уорлик: Въпросът е има ли правителството воля за реформи

Американският посланик Джеймс Уорлик насърчи правителството да се заеме с непопулярни реформи. Той коментира в четвъртък, че по отношение на икономиката има добри новини, но и "някои поводи за притеснение".

"Мисля, че виждаме старта на спада на безработицата и началото на увеличаване на икономическия растеж, и мисля, че правителството е предприело правилната крачка, като поддържа фискалната дисциплина", посочи дипломатът пред БНТ.

В същото време той заяви, че "няма съмнение, че в България пенсионната система не работи, и мисля, че всички са съгласни с това, но въпросът е не дали е неработеща, а как да бъде коригирана".

"И мисля, че понастоящем тече здравословен дебат по тази тема, а именно как да се подобри. Същото е с осигуровките и както с пенсионната система, нещо трябва да се случи, особено с оглед демографските параметри. Но въпросът е дали това правителство има политическата воля да приложи всички тези много сериозни промени. Това са структурни реформи, които ще предизвикат много остри дебати, защото ще засегнат много хора. Затова правителството трябва да вземе необходимите и подходящи решения, за да се реализират тези реформи", посочи Уорлик.

По думите му трябва да се създаде пакет от мерки, параметри, които да допринесат за икономическия растеж и за просперитет за българските граждани.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?