Уорлик вярва, че Борисов спира АЕЦ "Белене", но Русия не бърза да зачеркне проекта

Цветанов: Премиерът беше пределно ясен: няма да има българо-руски проект "Белене“

Уорлик вярва, че Борисов спира АЕЦ "Белене", но Русия не бърза да зачеркне проекта

Премиерът Бойко Борисов каза съвсем ясно, че спира строежа на АЕЦ "Белене" и аз му вярвам, заяви в понеделник посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в първия си публичен коментар за новите идеи на министър-председателя. Според руски издания обаче Москва не бърза да слага кръст на проекта, независимо че изтегля персонал от площадката край Дунав.

Опровергавайки предположенията, че маха енергийния министър Трайчо Трайков заради съпротивата му спрямо проекта "Белене" в сегашния му вид, премиерът Бойко Борисов заяви в петък пред БНТ няколко неща: че лично разпоредил спиране на строителството; поискал готовият реактор да бъде пратен в АЕЦ "Козлодуй"; окончателното решение щял да вземе след анализа на консултанта HSBC; намерението е централата да се диверсифицира, за да не е само българо-руска; съдбата на "Белене" да се определи с референдум.

"Каквото и да се е случило, чух, че АЕЦ "Белене" няма да бъде построена. Борисов, мисля, че го каза съвсем ясно", коментира в понеделник пред бТВ посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик.

На многократното напомняне от страна на водещите, че всъщност премиерът даде "заден ход" по темата "Белене" с обяснението, че решение все още няма и че се очаква докладът на консултанта, Уорлик продължи многократно да настоява, че Борисов окончателно е зачеркнал проекта, че е чул това с ушите си и че му вярва.

"За първи път Борисов ни информира, че Дянков и Трайков са пътували до Москва и са казали на руснаците, че няма да се продължи напред с проекта "Белене", а че може да се ползва направеният руски реактор в АЕЦ "Козлодуй". Радвам се да видя, че премиерът е взел своето решение и внесе малко яснота", добави Уорлик.

По думите му в случая не става въпрос основно за интересите и влиянието на Русия или на САЩ, като отбеляза, че се надява в близко бъдеще да се постигне по-голяма диверсификация.

"Всяка страна трябва да действа с оглед на стратегическия ѝ интерес. За природния газ, ядрената енергетика става дума. Не трябва да се вглеждате нито в Москва, нито в САЩ. Това са важни въпроси, които се отразяват на всички български граждани", обясни посланик Уорлик.

Според руското издание "Комерсант" ситуацията около изграждането на българската АЕЦ "Белене" отново се изостря, след като премиерът Бойко Борисов уволни енергийния министър Трайчо Трайков, който отговаряше за проекта, и обяви, че вече е дал разпореждане за отказ от "Белене". Русия не бърза да слага кръст на проекта, но вече изтегля своя персонал от строителната площадка на централата, пише вестникът.

В статията се посочва, че изявленията на Борисов за съдбата на АЕЦ "Белене" са противоречиви, а от "Росатом" са заявили, че не са получавали официален отказ на София от АЕЦ, а проект за монтаж на реактора в "Козлодуй" не съществува.

Според източници на изданието, предварителният доклад на консултанта на България за АЕЦ "Белене" – британската банка HSBC, предвижда срок на възвращаемост за проекта 20 години.

"Росатом" засега не слага кръст на проекта, но вече не разчита в най-скоро време да бъде подписан поредният анекс към договора за изграждане на централата, заявява пред вестника източник от руската корпорация. Такива документи се подписват веднъж на няколко месеца, а действащият анекс изтича в края на март, уточнява изданието.

От своя страна вицепремиерът Цветан Цветанов посочи пред ТВ7, че за всичко, което става в енергетиката, последната дума има министър-председателят Бойко Борисов. Ние винаги сме се водили от интересите на България и българското общество, добави той по повод поисканата оставка на Трайков.

"Не трябва да се връзваме на евтините номера – аз бях борец за свобода, а те ме натискаха да прокарвам руските интереси! Премиерът беше пределно ясен, когато каза, че няма да има българо-руски проект в АЕЦ "Белене“", коментира раздразнено вицепремиерът и зам.-председател на ГЕРБ във връзка с позицията на Трайков.

Казвам, че българо-руски проект няма да има, заяви и Делян Добрев пред бТВ. "Това е категоричната позиция на премиера. Българо-руски проект няма да има. Има варианти - дали ще бъде реактор в "Козлодуй" или пък някоя друга държава, която строи в момента ядрена централа, ще...така, ще направим опит да продадем този реактор на нея. Това са все варианти. Има държави в света, които строят такива атомни централи. Може да не е точно Турция", каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?