Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да бъде наказана. Но как?

Евентуални удари срещу режима на Асад са етически оправдани, практическата и стратегическата полза е съмнителна

14 коментара
Употребата на химически оръжия в Сирия трябва да бъде наказана. Но как?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде възпряна употребата на химически оръжия в Сирия, предаде Ройтерс, като цитира кабинета на Мей

Какъв да е характерът на този отговор и кога да бъде даден той са въпроси, които все още се обсъждат.

 

Двамата лидери отново са разговаряли късно снощи по телефона, след като британските министри дадоха подкрепа на Мей да предприеме действия заедно със Съединените щати и Франция в отговор на използването на химически оръжия от правителството на сирийския президент Башар Асад.

"Двамата се съгласиха, че е жизненоважно употребата на химически оръжия да не остане безнаказана, както и че е необходимо да бъде възпряна по-нататъшна употреба на химически оръжия от режима на Асад", заяви в декларация премиерският кабинет.

 

"Те се уговориха да продължат да работят заедно, за да изготвят международен отговор", се посочва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

 

Преди телефонния разговор пък президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди със съветниците си по националната сигурност кризата в Сирия, но на срещата не е било взето окончателно решение.

"Продължаваме да правим оценка на разузнавателната информация и водим разговори с нашите партньори и съюзници", гласи декларация на Белия дом след заседанието.

 

Британското правителство смята за необходимо да се вземат мерки срещу използването на химически оръжия в Сирия. Това се казва в изявление, публикувано след спешно заседание на кабинета, свикано от премиера Тереза Мей вчера.

Правителството смята за "много вероятна" отговорността на Дамаск в предполагаема химическа атака, извършена миналата събота в град Дума, в която за загинали "до 75 души", се казва още в изявлението.

 

Франция има доказателство, че сирийското правителство е извършвало нападения с хлор и е преминало границата и това може да накара Франция да предприеме въздушни удари, заяви снощи президентът Еманюел Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Президентът не уточни дали Франция планира военни действия срещу правителството на Башар Асад. Той каза, че е разисквал редовно тази седмица с президента Доналд Тръмп какъв да бъде най-ефикасният отговор.

Макрон каза по телевизия Те Еф 1, че Франция няма да търпи режими, които смятат, че всичко е позволено.

Кабинетът на Макрон и френските военни не коментират въпроси на военното планиране. Евентуална военна намеса ще бъде първата военна операция на Макрон като президент във време на засилени вътрешни напрежения зарази реформата на трудовия пазар.

Френският президент не се нуждае от разрешение на парламента, за да предприеме военна операция. Френската армия досега не е атакувала пряко сирийски правителствени обекти.


АП цитира експерта по геополитика в парижкия институт "Монтен" Доминик Моази: "Ние сме казвали, че няма да позволим употреба на химически оръжия, че това е червена линия. Ако не реагираме, ще покажем на останалия свят, че онова, което говорим, е без значение".

 

Експертът изтъкна опасностите от ескалация на конфликта и добави: "Нанасянето на удар срещу Сирия не е добро решение, но още по-лошо е да не предприемем нищо след употребата на химическо оръжие".


Приоритетът е да се избегне опасността от война, заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя тази нощ след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност, посветено на Сирия, предаде Ройтерс. Небензя призова САЩ и съюзниците им да се въздържат от военни действия срещу Сирия заради предполагаема химическа атака.

На въпрос дали това би могло да е война между САЩ и Русия руският дипломат отвърна: "За жалост не можем да изключим никоя възможност, защото видяхме какви послания идват от Вашингтон. Те бяха много войнствени."

Тези заплахи са нарушение на Устава на ООН, а западна военна намеса в Сирия ще е "много опасна, защото там има наши военни", заяви Небензя.

Изготвената от Швеция проекторезолюция на Съвета за сигурност за мисия за химическо разоръжаване в Сирия не е била обсъдена на тази среща. Според дипломатически източници този текст се отхвърля от САЩ, Франция, Великобритания и Холандия, защото не въвежда създаване на разследващ механизъм на предполагаемата химическа атака от 7 април в Дума.

Дипломати съобщиха, че Русия чрез своя постоянен представител е поискала в петък Съветът за сигурност да се събере, за да обсъди ситуацията в Сирия и заплахите за силови мерки спрямо Дамаск, прозвучали от страна на САЩ. Русия е поискала генералният секретар Антониу Гутериш да присъства на заседанието.

 

Етичен смисъл – практическа и стратегическа полза?


Бомбардирането на Сирия само ще влоши нещата, пише във в. "Гардиън" Боб Сийли, британски депутат от Консервативната партия. Колкото и неприемливо да е използването на химически оръжия от режима на Башар Асад, всяко действие, което крие риска да се стигне до конфронтация с Русия, носи сериозна опасност, предупреждава бившият военен.

Бомбардирането на режима на Асад има смисъл от етична гледна точка, но няма признаци, че от него ще има практическа или стратегическа полза. Първо, защото Асад вече спечели. С подкрепата на руските военновъздушни сили и войниците и съветниците от Иран и Хизбула, неговите сили вече разчистват последните огнища на съпротивата, и бомбардировките няма да променят това. Те може да го накарат да спре да използва химически оръжия за известно време, но той ще продължи да избива собствения си народ с други средства, като варелните бомби.

Второ, нападението срещу сирийския град Дума беше 34-ото използване на химически оръжия в Сирия, като ООН обвинява режима за най-малко две трети от нападенията. Само едно от тях беше наказано и това не промени кой знае какво.

Това не оправдава използването на химически оръжия, но моментът да се използва сила беше през 2013 г., когато Асад беше по-слаб, умерените сили в сирийската опозиция бяха по-влиятелни, а Русия не беше влязла в конфликта. Този момент беше пропуснат по политически причини, подчертава британският депутат.

Трето, Западът е в слаба позиция - както от правна, така и от физическа гледна точка. Силите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия не са там по покана на режима на Асад, а за да победят "Ислямска държава", което практически е постигнато. Правителството на Асад е законно признатото и ще нареди на САЩ и съюзниците им да напуснат. Когато натискът се засили, ще трябва да се оттеглим и тогава Русия ще заяви, че ни е прогонила. Освен това има и теория, че ни подмамват в капан в Сирия, където Русия и Иран са силни, а САЩ и съюзниците им - слаби, предупреждава Сийли. Всеки загинал в Сирия руски войник ще стане незабавно мъченик в Русия, а Путин ще получи карт бланш да действа по свое усмотрение във външната и вътрешната политика.

Четвърто, ако говорите със сирийците, те ще ви кажат: убиват ни със стотици с варелни бомби, каква е разликата как умираме?

Пето, или САЩ ще предприемат ограничени бомбардировки, като последния път, което няма да промени кой знае какво, или ще нанесат масирани удари, рискувайки въоръжен конфликт с Русия. А това е най-сериозната заплаха: в момента има опасност от война с Русия. Лидерите както в Кремъл, така и в Белия дом, изглежда разсъждават, водени от егото си. Ако бъдат извършени бомбардировки, очаквайте Русия да заплаши с военни действия и дори с ядрена война.

Путин и елитът на руските сили за сигурност се държат, сякаш искат повторение на Студената война и са се подготвяли за конфликти на нови места - например в киберпространството. Те са майстори на информационната война и подривните действия.

 

Трябва да разберем руската стратегия и да действаме, за да се защитим. Вместо това има опасност да стигнем до използване на военна сила, без да сме премислили последствията, предупреждава британският парламентарист.

Засилващи се опасения в Пентагона

 

Вчера министърът на отбраната на САЩ Джим Матис се опита да забави предстоящия удар по Сирия, като поиска повече доказателства за ролята на режима на Асад в предполагаемото химическо нападение през миналия уикенд. Това показва засилващите се опасения в Пентагона, че кампания за бомбардиране на Сирия може да доведе до по-широк конфликт между Русия, Иран и Запада, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

 

Но въпреки предпазливостта, двама служители на министерството на отбраната на САЩ предсказаха, че ще е трудно Вашингтон да се откаже от нанасянето на въздушни удари, имайки предвид туита на президента Доналд Тръмп, че американските ракети ще полетят.

Вчера Матис предупреди пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, че ответните мерки трябва да бъдат балансирани спрямо опасността "нещата да излязат от контрол".


Действията на администрацията на Тръмп вчера показаха, че тя ще заеме по-внимателна позиция спрямо Сирия и няма да бърза, както изглеждаше първоначално, да нанася въздушни удари в отговор на предполагаемото използване на химически оръжия, пише в. "Вашингтон пост".


Вариантите пред Тръмп са ограничен удар, подобен на нанесения миналата година след друго предполагаемо нападение с химически оръжия, или по-мащабна атака. Предизвикателството пред президента на САЩ е да намери отговор, който ще изглежда твърд, без да провокира реакция, която може да доведе до по-нататъшното въвличане на Вашингтон в сирийската гражданска война, пише "Вашингтон пост".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #14

  Вещицата прави нов заговор?!

 2. pepe
  #13
 3. Преслав
  #12

  Ааа не са чакали. Надявали са се, че Хитлер ще помете СССР и няма да ги закача :)

 4. [email protected]
  #11
 5. Сун Дзъ
  #10
 6. Преслав
  #9

  А защо Матис иска още доказателства вместо да се обади на Макрон който вече \"имал\" сигурни доказателства??? И Макрон и Тереза Мей имат огромни вътрешнополитически проблеми и всичко е постановка за отклоняване на вниманието. Тук ври и кипи под гъза му. Тръмп е под огромен натиск. Със сигурност нормалните хора не искат война и е интересно защо не се пускат проучвания на общественото мнение в САЩ или Франция.

 7. [email protected]
  #8

  После се чудите защо ПутинАсад,и Ердоган си разиграват коня по света. ЗАЩОТО АМЕРИКА И НАТО,ДАВАТ ТАКИВА СИГНАЛИ,НА СЛАБ АЛИАНС,и тримата терористи,много добре виждат това! Ако бяха свалили Асад,и се намесили в Крим,нещата в световен мащаб,щяха да са коренно различни.

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 9. Лизи Гугуткова
  #6

  Човекът специалист ПО ОТРОВИ ЗА УБИЙСТВО си е ВАШ -СЪВЕцКИ/ТОВА Е ПРИЗНАНИЕ!------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Четохте ли за ответните тежки санкциис/у САЩ и други - ужас!------Дори лекарства няма да си купуват за болните!

 10. Преслав
  #5

  "Създателят" на новичок обяви, че руските агенти били пълни идиоти, защото не се сетили че при влага и мъгла новичкокът се разпада, та затова сега жертвите били живи и здрави. Абе слепи ли сте, че правят целия свят на глупаци??? Тоя "създател" даде куп интервюта и сега чак се сетил , че във Великобритания има влага и мъгла??? Очевидно по спешност се търси оправдание.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.