Употребяващите редовно канабис се нуждаят от по-високи дози успокоителни при операция

Употребяващите редовно канабис се нуждаят от по-високи дози успокоителни при операция

Употребяващите канабис имат нужда от по-високи дози лекарства, за да бъдат седирани при медицински процедури, сочи проучване, публикувано в журнала на Американската остеопатична асоциация, съобщава Health Europa. Изследователи от Колорадо са проучили медицинските данни на 250 пациенти, на които са направени ендоскопски процедури след 2012 г., когато щатът легализира марихуаната за развлекателни цели.

Те откриват, че редовните потребители на канабис изискват 14% повече фентанил, 20% повече мидазолам и 220% повече пропофол, за да се постигне оптимално успокоение (седиране) при медицински процедури.

Някои от седативните медикаменти имат странични ефекти, като рискът от тях се повишава при увеличение на дозата, обясни водещият изследовател д-р Марк Твардовски. По думите му това може да е особено опасно при потискане на дихателната функция.

Липсата на научни изследвания по проблема и широко разпространената легализация на канабиса карат учените да се тревожат за евентуални непредвидени проблеми.

Употребата на канабис в САЩ е нараснала с 43% между 2007 и 2015 г. Според проучването, около 13.5% от възрастното население е употребявало канабис през този период, като най-голямо е увеличението сред хората на 26 и повече години.

Колкото повече щати легализират марихуаната за медицински и развлекателни цели, толкова по-голям потенциал има за събиране на значими данни. Не само, че има повече редовни потребители на канабис и повече пациенти, които използват канабис, но и сега повече от тях са склонни да признаят употребата на канабис в миналото, което увеличава вероятността тези данни да бъдат получени от медицински специалист.

“Канабисът има някои метаболитни ефекти, които не разбираме, и пациентите трябва да знаят, че употребата на канабис може да направи други лекарства по-малко ефективни. Виждаме някои проблематични тенденции и почти няма официални надеждни данни, които да предложат протоколи, основани на доказателства ”, казва Твардовски.


Негови колеги от спешните отделения докладват за повече пациенти, които се оплакват от хронично гадене, симптом, който може да възникне от обичайната употреба на канабис. Анестезиолози пък докладват за пациенти, изискващи много по-високи дози обща анестезия и по-високи нива на постоперативни припадъци.

Според изследователите добавянето на конкретни въпроси относно употребата на канабис във формите за прием на пациенти е първата стъпка към придобиване на полезна информация, която влияе на грижите за пациентите.

“Това изследване наистина бележи първата крачка”, казва д-р Твардовски.

"Все още не разбираме механизма, който стои зад необходимостта от по-високи дози, което е важно за намирането на по-добри решения“, казва той. 

Споделяне

Още от Общество