Управата на Банката за развитие продължава да саботира икономическия министър

БНБ започва надзорна проверка, конфликтът бил "безпрецедентен"

Министър Кирил Петков

Управата на държавната Българска банка за развитие (ББР) продължава да саботира усилията да министъра на икономиката да извърши проверка и да промени устава на институцията, за да пресече практиката тя да финансира предимно едри бизнесмени, приближени до властта. Дни след като пое поста, министър Петков обяви, че по негови данни заеми за 946 млн. лв. са раздадени на едва 8 фирми, свързани с бизнеса на Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви, Георги Самуилов и др.

Около две седмици на практика не можеше да стартира обещаната от Петков проверка на раздаването на кредити, защото екипите, назначени от министъра, който е принципал на банката, не бяха допускани до съответните документи и данни. Миналата седмица Петков покани на публични срещи представителите на надзора и на 8-те фирми - едри кредитополучатели, но единственият, който се отзова на поканата, бе Стамен Янев - председател на надзорния съвет.

Управителният съвет на ББР вчера e отказал на новоназначения одитен комитет на банката да предостави информация за кредитните досиета, съобщи пред журналисти във вторник служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той цитира отказа, в който се казва: "Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем".

"За мен това е нарушение на Закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ", заяви министър Петков, като изтъкна, че досега централната банка е била коректна в този процес.

Той изрази надежда в рамките на контролните ѝ функции, в рамките на деня, одитният комитет да получи достъп до информацията за кредитните досиета. "БНБ до този момент са били много оперативни, надявам се, че просто с едно предписание този казус ще бъде завършен и днес ще имаме достъп до досиетата", каза Петков.

БНБ: Започваме надзорна проверка

Едва в края на деня централната банка коментира случая пред БНТ, като обяви, че започва проверка.

"Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина на 2 юни 2021 г. БНБ започва целева надзорна проверка в ББР", казаха от централната банка.

Миналата седмица централната банка коментира също пред БНТ, че последната цялостна инспекция на ББР е направена през 2017 г. През 2019 г. е започнала нова проверка, но тя остава незавършена заради пандемията от Covid 19 и в момента е подновена.

БНБ все пак установява рисков профил при управлението на ББР и налага предписание да се повиши капиталът с почти 2%. На въпрос дали има установена концентрация на отпуснати заеми към определени компании, от БНБ посочват, че изборът на управление на средствата е изцяло отговорност на мениджмънта и акционерите.

ББР: Проверяваме дали можем да разкрием кредитните досиета

Часове след изявата на министър Петков ББР публикува оправдателна позиция, според която УС е предоставил "подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет". Кредитни досиета обаче не са показвани, защото са банкова тайна.

"Банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка", обясниха от ББР.

Саботаж на промените

До момента министър Петков все още не е успял да смени нито надзорния, нито управителния съвет на ББР, тъй като това минава през вътрешни процедури, както и през одобрение от БНБ.

Новият устав на кредитната институция, в който ще бъде разписано, че банката не може да отпуска заеми над 5 млн. лв., също първо трябва да бъде одобрен от ръководството на банката, а след това - и от БНБ. Управата на ББР все паксе ангажира да спазва новото ограничение до официалното одобрение на промените.

Георги Кадиев: Случаят е "Умирай трудно 4"

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев, който е и кандидат-депутат от левицата, направи поредни разкрития по случая със съпротивата да се смени модела на управление на ББР.

"Управление "Банков надзор" на БНБ е излязло с тълкувание, че председателят (и единствен член) на надзорния съвет на ББР Стамен Янев не може да плати от личната си сметка таксата на БНБ за разглеждане на кандидатурите за нови надзорници. Парите (2000 лв. за две кандидатури) са върнати по личната му сметка. Това ни връща в изходно положение: кандидатурите са внесени миналия петък, но управителният съвет на ББР (все още под контрол на ГЕРБ) не иска да плати таксата, няма кой да ги задължи, а подуправителят на БНБ Миленков, също част от кръга на Горанов, умишлено бави изготвянето на експертизата одобряват ли се новите кандидати за надзорния съвет. В резултат Надзорният съвет на ББР е само от един член, съответно не може да смени управителния съвет, съответно ГЕРБ продължават да ръководят държавната банка, с активна подкрепа отвътре и от кръгове в БНБ", посочи Кадиев в профила си във Фейсбук.

По думите му това е "абсолютна подигравка с държавата на клика пиявици, впили се в държавния ресурс". "Вече и аз започвам да мисля, че без арести няма да стане", смята бившият финансов министър.

Тома Биков: Дано атаката срещу ББР да не приключи с фалит

"Атаката срещу ББР повтаря стари модели, надявам се този път да не се приключи с фалит", коментира Тома Биков от ГЕРБ по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

Биков поясни, че има предвид модели, в които БСП и ДПС са управлявали, без да печелят изборите, и са атакували определени партии. "Отново тръгват по медиите съобщения, отново се вади през медиите голяма сензация", каза Биков.

Той заяви, че се надява този път да не се приключи с фалит, защото ако приключи, това ще бъде 25-ата банка, която са фалирали.

Според него Стефан Янев и Румен Радев трябва да разберат, че може би в България има хора, които харесват ГЕРБ и тяхната воля трябва да се уважава, а не да се чегърта. "Ако Радев иска служебното правителство да има авторитета на арбитър в тази сложна ситуация, не би трябвало да организира едно служебно правителство, което да играе ролята на негов предизборен щаб за президентските избори и което да търси някаква партийна подкрепа за него в президентската кампания от страна на БСП и ДПС", каза още Тома Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?