Менда Стоянова:

Управата на БНБ трябва да понесе моралната отговорност за случилото се с КТБ

Менда Стоянова, сн. БГНЕС

Председателят на временната комисия по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова заяви във вторник, че управителният съвет на БНБ и гуверньорът Иван Искров трябва да поемат моралната отговорност за случилото се около КТБ. Тя коментира, че ГЕРБ може да има кандидат за заместник на Искров, когато оставката стане факт. Стоянова обаче направи уточнението, че "законът пази независимостта на централната банка и оставки не могат да се искат в пленарна зала".

Вината на БНБ е само едно от нивата около кризата с КТБ, заяви още тя пред бТВ. По думите ѝ на първо място са действията на собственика и мениджмънта на трезора, чието поведение е било "меко казано непрофесионално, то си е жива кражба”. Депутатът от ГЕРБ разкритикува и одиторите от KPMG, които години наред не са откривали проблеми в банката.

По отношение на цената на банковата криза Менда Стоянова се въздържа от категоричен отговор: "Едно са преките щети, друго са щетите, които са нанесени на цялата икономика”.

Председателят на временната бюджетна комисия се обяви срещу определението "рекорден” за външния заем от 1.3 млрд. евро, които страната ще вземе. По думите ѝ той е част от общо 4.5 млрд лева нова дълг, който правителството ще диверсифицира.

По думите ѝ 1 млрд лева ще отиде за рефинансиране на заема, с който Първа инвестиционна банка беше подкрепена през лятото, а други 2 млрд. ще са за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ. Тя подчерта, че парите ще се върнат с лихва по-висока от тази по ценните книжа. Така по думите ѝ държавата даже може да спечели от операцията.

Освен това, Стоянова посочи, че парите на бюджетните разпределители (общини и държавни ведомства) са гарантирани с ценни книжа и те също ще бъдат изплатени в пълен размер.

1.5 млрд лева от новия дълг ще са за допълнителния дефицит по бюджета, който ще бъде гласуван днес в парламента. Менда Стоянова обясни, че дефицитът се явява на база на неизпълнението на приходите, които са били планирани "кухо”.

Споделяне

Още по темата

Още от България