Управата на КТБ на разпит по проверката срещу Цветан Василев, Пеевски и Бареков

Управата на КТБ на разпит по проверката срещу Цветан Василев, Пеевски и Бареков

Цялото ръководство на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), чийто мажоритарен собственик е небезизвестният Цветан Василев, е било на разпит в прокуратурата, съобщиха оттам пред Mediapool.

Управата на КТБ е била призована в сряда във връзка с проверката срещу банкера Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на "България без цензура" Николай Бареков по сигнала на "Протестна мрежа".

По неофициална информация Василев не е разпитван, защото е извън страната.

От прокуратурата не уточняват дали някой от банкерите е заподозрян в престъпление.

На въпрос на Mediapool дали за разпит са призовани Делян Пеевски и Николай Бареков, прокуратурата отказа да коментира на този етап.

Протестъри проникнаха легално в КТБ и разбраха, че банката не кредитира медии

Корпоративна търговска банка няма отпуснати кредити към медии и фирми, притежаващи медии или предоставящи медийни услуги. Това съобщи във Фейсбук Асен Генов от "Протестна мрежа", който в качеството си на акционер в КТБ участва в сряда в Общото събрание на акционерите на банката.

По-рано през деня членовете на "Протестна мрежа" Теодор Михайлов, Асен Генов, Антоанета Цонева и Георги Илиев обявиха, че са си купили по една акция в КТБ. Целта им е била да вземат участие в Общо събрание на банката на Цветан Василев, което се проведе на 11 юни. Още

Какво се проверява

През февруари активисти на неформалното сдружение "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "организирана престъпна група" около депутата от ДПС и за кратко шеф на ДАНС Делян Пеевски, собственика на КТБ Цветан Василев и близкия до тях бивш телевизионен водещ Николай Бареков, който междувременно учреди партия ББЦ и бе избран за евродепутат.

Основното направление в сигнала е по отношение на Делян Пеевски, за когото са подадени факти, данни и документи, предизвикващи съмнения за сериозни несъответствия между подадените от Пеевски официални декларации и действителното му имущество.

Другата важна група данни е за търговия с влияние, най-вече през медиите, на които майката на Пеевски бе официален собственик допреди два месеца заяви, че е продала медийния си бизнес, което не личи от редакционната политика електронните и печатните издания в групата.

Третата част данни за Пеевски са ползване и разпореждане с имоти в България и извън страната с неизвестен краен офшорен собственик. Освен това финансирането на медиите поражда съмнения за пране на пари, които не е зле да бъдат проучени, заяви след внасянето на сигнала Николай Стайков от "Протестна мрежа".

Другите направления в сигнала са свързани с финансирането на медиите на майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

По отношение на КТБ в сигнала е посочено, че има кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения (вкл. и връзки с Пеевски и Кръстева).

Четвъртото направление е за произхода на средствата на "България без цензура".

В сигнала се обръщаше внимание и на неясния произход на средствата на движението на Бареков "България без цензура", както на финансирането на "Нова българска медийна група", собственост на Ирена Кръстева, която от 2008 г. насам ударно започна да изкупува различни медии и постепенно се превърна в най-едрия играч на пазара.

По повод развитието на проверката главният прокурор Сотир Цацаров коментира последно в края на май, че действията на подчинените му се бавят заради данъчни ревизии и разкриване на данъчна тайна. Освен това той спомена, че "данните (от БНБ - бел. ред.), които са ни изпратени, или не са данните, които бихме искали да получим в хода на проверката, или са непълни и се нуждаят от разширяване".

Оттогава насам няма информация дали БНБ и НАП вече пълноценно сътрудничат за проверката.

"По отношение на част от данните от НАП ни бе отговорено, че представянето им изисква разкриване на данъчна тайна по реда на ДОПК (Данъчно-осигурителния процесуален кодекс). Подписал съм писмо по силата на разпоредбите на този кодекс, с което искам разкриване на данъчна тайна, след като НАП счита, че това е данъчна тайна. И най-сетне вчера (22 май - бел. ред.) е пристигнало допълнение към сигнала, което има същите податели, и което допълва отделните пунктове от него. Вътре има твърдения, които изискват много конкретни, събиране на данни от КФН, както и допълнителни данни от тази комисия и от финансов надзор по отношение на конкретна банка", каза преди три седмици Цацаров.

Политическият контекст

Новината за разпита на четиримата членове от управата на КТБ идва в преломен политически момент, когато управляващата коалиция БСП -ДПС се разпада и според повечето неофициални коментари причина за това е раздорът между Цветан Василев и Делян Пеевски. Твърденията са за неуредени финансови взаимоотношения и трудна подялба на бизнеса, която е довела до опит на банкера да се еманципира от ДПС, включително и чрез политическия проект "България без цензура". През последните месеци съюзът Пеевски – Станишев е разтрогнат за сметка на сближаване Станишев – Василев. Според актуална кулоарна информация обаче Пеевски и ДПС се възползват от влиянието си и финансовите затрудения на КТБ, за да рекетират Николай Бареков да върне партията към първоначалния ѝ замисъл – резервен отбор на Ахмед Доган.

За това, че е настъпило "време разделно", свидетелства не само политическото прегрупиране, в което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда непоклатимо до Пеевски, но и рязката смяна в редакционната политика на сайтове, които доскоро зорко охраняваха неприкосновеността на троицата "Василев-Пеевски-Бареков", а сега самоотвержено разобличават собственика на КТБ.

СДВР проверява Моника Станишева за аферата "Хохегер"

Случайно или не, властите се активизираха и по отношение на съпругата на Станишев – Моника Станишева. СДВР я проверява във връзка със старата афера "Хохегер", съобщава сайтът faktor.bg, позовавайки се на говорителя на Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение са потвърдили неофициално информацията пред "Дневник". Говорителят помолил да отговори на въпросите на сайта в работно време.

След като СДВР приключи проверката, данните ще се върнат в Софийска градска прокуратура, където наблюдаващият прокурор ще се произнесе дали има данни за престъпление.


Миналата година Моника Йосифова поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да провери дейността ѝ като подизпълнител на два договора с лобиста Петер Хохегер. Те са сключени от времето на кабинета "Станишев" и са свързани с изчистване на имиджа на България преди приемането ѝ в ЕС за 1.5 млн. евро.


Двата договора бяха обсъждани от временна комисия в предишния парламент, която трябваше да изясни факти и обстоятелства по случая. След края на работата ѝ доклад с обем от над 100 страници беше предаден на различни институции, като една от констатациите на комисията беше, че двата договора с Хохегер от 2006 г. и 2008 г. са били сключени така, че да няма реален измерител за ефективността им.


Междувременно австрийският лобист беше осъден на две години и половина във Виена за лъжесвидетелстване.

Споделяне

Още по темата

Още от България