Управата на "Левски" призова феновете да участват в спасяването на клуба

снимка БГНЕС

Ден след като собственикът на "Левски" (София) Наско Сираков обяви, че офертата на Джоузеф Диксън за придобиването на акциите на клуба е отхвърлена, настоящата управа призна, че клубът e пред фалит. Тежкият крах може да се избегне само с помощта на феновете.

Обръщение за помощ към привържениците отправи икономистът Петър Ганев, който е част от управата на "Левски". Той призна, че клубът е на ръба на фалита и отново няма как да се оправи без помощта на своите фенове.

"Уважаеми привърженици на ПФК "Левски", обръщам се към Вас на най-черната дата в историята на нашия клуб. Преди точно 50 години изгубихме незабравимите Гунди и Котков.

Днес "ПФК Левски" е изправен на ръба на пропастта. На 24 май, по време на своето слово на Могилката, Наско Сираков обяви ново начало за любимия клуб. Това ново начало обаче няма да дойде с Джоузеф Диксън. Новото начало ще трябва да си го изстрадаме сами", каза Ганев.

Той обяснява, че клубът няма да може да се справи без своите привърженици.

"Вярвам, че спасението минава не просто през нова кампания (за събиране на средства), която е повече от наложителна, а през обединение на синята общност и дълбоко преформатиране на клуба. Ако просто продължим по инерция, нищо добро не ни чака. Нашата задача не трябва да е да закърпим бюджета и да започнем новия сезон. Нашата задача е да намерим дългосрочно решение и модел на управление, който да отговори на искрената обич на левскарите и да ги направи част от клуба", допълни Ганев.

"Левскарите" винаги са твърдяли, че най-голямата общност на привържениците в страната, а в много свои песни дори твърдят, че са "милиони". Бюджетът на "Левски" през последните години бе малко над 15 милиона лева. Това означава половин милион левскари да дадат по 30 лева всеки, за да се закърпи бюджетът. Или 250 000 да дадат по 60 лева.

Сумата не е непостижима за клуб със стотици хиляди привърженици в столицата и цялата страна. Досега феновете са участвали в няколко кампании за спасяването на "Левски", но никога не са били включвани като инструмент за изграждане на радикално ново управление, което се гради на тяхната постоянна финансова подкрепа.

Ако клубът все пак фалира, той ще трябва да започне от зоналните групи, а всички негови активи ще бъдат продадени на търг, за да удовлетворят кредиторите. Досега е публично известно, че дълговете на "Левски" са над 30 милиона лева.

Споделяне

Още от Спорт