Управата на ПОК "Доверие" хвърли оставка заради непрозрачната продажба

Цялото ръководство на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е подало оставка, съобщи "Дарик", цитирайки изпълнителния директор на дружеството Даниела Петкова. Така мениджърският екип изразявал несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажба на дружеството.

Тя официално все още не е стартирала, но очевидно са водени преговори, посочи Петкова, която е начело на дружеството от двадесет години.

"Няма внесени документи в съответните регулаторни и държавни органи, които трябва да се произнесат. Не знаем дали има подписан договор", каза Петкова. Тя припомни, че мажоритарният собственик на ПОК "Доверие" - "Виена иншурънс груп", е обявил публично намерението си да продаде пенсионната компания. "Очевидно има водени преговори. Очевидно има ориентация за предпочитан от тях купувач, за което е уведомена КФН", каза още изпълнителният директор на най-големия пенсионен фонд у нас.

До приемане на оставките на мениджърския екип дружеството ще продължи да се управлява както досега и клиентите му могат да бъдат спокойни за средствата в партидите си.

Според Петкова пенсионно-осигурителната система няма да се дестабилизира, ако клиенти на "Доверие" решат да изтеглят вноските си, но тя помоли собствениците на партиди да продължат да разчитат на дружеството. Тя ги призова да изчакат изхода от сделката, преди да вземат решение дали им харесва новия собственик или да се възползват от правото си да сменят фонда.

Петкова предупреди, че заради липсата на яснота и прозрачност около процедурата е започнало неконтролируемо разпространение на информация и спекула относно кои са кандидат-купувачите на "Доверие" и като такива са споменавани банкерът Цветан Василев (КТБ) и инвеститорът Огнян Донев (Софарма), който обаче отрича да има интерес към подобна покупка.

Даниела Петкова уточни, че в дружеството не е извършван дю дилиджънс, който е задължителен преди продажбата на компании, тъй като уточнява цената по сделката. Тя обръща внимание, че каквото и да се случи от тук нататък, то ще минат минимум 5-6 месеца до стартиране на процедурите и финализиране на сделката, ако се стигне до такава.

ПОК Доверие има 1.2 млн. клиенти и управлява активи за 1.8 млрд. лв. към първото тримесечие на тази година. То държи над 30% дял на пазара на пенсионно осигуряване в страната и е един от най-големите институционални инвеститори, вложили средства в ДЦК и акции, търгувани на Българска фондова борса.

През тази седмица един от малките акционери в него, синдикатът КНСБ, който държи 1% от капитала на ПОК Доверие, изрази позиция на притеснение около предстоящата продажба на дружеството. От организацията заявиха, че ще сезират ДАНС, КФН и всички останали институции, които имат власт да защитят интереса на акционерите и осигурените в ПОК Доверие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?