Управите на "Рено" и "Нисан" се събират за вероятни рокади

Карлос Гон се обяви за невинен при появяването си пред съда във вторник, сн. ЕПА/БГНЕС

Ръководните органи на японския автомобилостроител "Нисан" (Nissan) и неговия френски партньор "Рено" (Renault) ще проведат заседания в четвъртък, на които се очаква да бъдат взети решения за рокади на върха на компаниите заради задържането на шефа им Карлос Гон в Япония по обвинения в укриване на данъци, предадоха световните агенции. Двете съвещания са организирани преди очакваното в петък важно решение на японския съд по отношение на Гон.

Двете компании отказват да коментират дали ще има смени в ръководствата им. На срещана на "Рето" дамата френски администратори - Жан-Батист Дюзан и Бернар Ре, няма да присъстват лично, но ще участват чрез видеоконферентна връзка. Заседанието е обявено като  среща на ръководството, каквито се организират най-редовно след задържането на ръководителя на компанията Карлос Гон на 19 ноември в Токио. Обикновено те служат по-скоро да бъдат информирани участниците, отколкото за взимане на конкретни решения. Според наблюдатели обаче не е напълно изключено това да бъде маневра за отстраняването на Карлос Гон.

64-годишният автомобилен магнат, който беше отстранен от ръководните постове в Нисан и Мицубиши, но все още оглавява Рено, се появи пред съда за първи път във вторник и твърдо настоя, че е невинен по обвиненията във финансови злоупотреби. Съдебно заседание в четвъртък беше отложено, защото снощи той вдигнал висока температура.

Неговият адвокат Мотонари Оцуру заяви, че според лекарите в центъра за задържане в Токио Гон има нужда от почивка, тъй като е вдигнал температура от 38.8 градуса.

"Той не е в състояние да бъде разпитван (от прокурорите), нито да се среща с адвокатите и посетителите си - представители на дипломатическия корпус от Франция, Ливан и Бразилия, неговите три страни", допълва в. "Никей".

Във вторник защитата на Гон поиска да бъде прекратено задържането му, но съдът в Токио отхвърли молбата, изтъквайки опасността той да избяга и да подмени доказателства.

Карлос Гон беше подведен под отговорност на 10 декември за укриване на доходи от борсовите власти. Освен това той е обвинен в злоупотреба с доверие и може да бъде подведен под отговорност за това в петък, когато приключва срокът на задържането му. По-късно от Японската комисия по надзора на ценните книжа и борсите повдигна нови обвинения срещу Гон и "Нисан" заради предполагаемо неверни данни за възнагражденията му за тригодишен период до март миналата година, информира агенция Киодо.

В. "Либерасион" съобщи в четвъртък, че Карлос Гон не е данъчно задължен във Франция, а в Холандия от 2012 година. Той е избрал да плаща данъците си в Холандия, където е централата на "Рено-Нисан Бе Ве" (Renault-Nissan BV), холандския холдинг, който от 2002 година е начело на алианса между двата автомобилостроителя.

"Либерасион" припомня, че Карлос Гон все още подлежи на облагане с данък богатство във Франция, тъй като такъв не съществува в холандската данъчна система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?