Управителите на фирмата, купила дюните край Несебър, съдружници с кумец на Цветанов

Зам.-министърът на земеделието подписала сделката, защото й била донесена за подпис

Управителите на фирмата, купила дюните край Несебър, съдружници с кумец на Цветанов

Тодор Бояджиев, на чиято дъщеря вътрешният министър Цветан Цветанов е кум, се оказа съдружник с управителите на фирмата “Сле груп”, които в края на миналата година купиха 29 дка дюни край Несебър за строеж на ваканционно селище. Това разкри сайтът “Биволъ”.

Тодор Бояджиев нашумя преди две години около скандала с придобитите шест апартамента от вътрешния министър Цветан Цветанов на занижени цени. Две от жилищата Цветанов беше купил от фирмата на Бояджиев “Ти Ви Би” на по-ниски цени, защото, по думите му, били приятели.

На 28 ноември 2012 г. "Сле груп" купи 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. от тъста и тъщата на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов – Димитър и Елена Петрови. Ден по-рано пловдивчанинът Димитър Петров купува парцела за за 581 000 лв. от Министерството на земеделието. До разкритието се стигна след като природозащитникът Тома Белев алармира, че булдозери заравняват дюните преди Нова година. Според природозащитниците дюните са в защитената зона “Натура 2000” и съгласно законите там не може да се строи. Според държавните органи обаче това не са дюни и теренът не попада в защитена зона.

Разкритието за продажбата на терена на съмнително ниски цени и унищожаването на дюните стана повод по нареждане на премиера Бойко Борисов, земеделският министър Мирослав Найденов да се обяснява за скандалната сделка навръх Нова година.

Връзката на Бояджиев с управителите на “Сле груп”

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "Сле груп" – Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов се казва "Бийч Холидей”. Тя е регистрирана на 4 септември 2012 г. в Несебър на същия адрес, на който е и “Сле груп” - ул.”Отец Паисий” 27А, сочи справка в Търговския регистър. Капиталът на “Бийч Холидей” е 100 лв., като Бояджиев е собственик на половината от фирмата, а Стоянов и Богданов имат по 25%.

Багерите, които заравняваха терена преди Нова година, са на фирмата "ЛС груп", която е регистрирана в Несебър на адрес ул.”Отец Паисий” 25. “ЛС груп” е собственост на Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, според Търговския регистър. “Това ясно показва, че всъщност става въпрос за един и същ икономически субект зад различните юридически лица”, посочва “Биволъ”.

Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов не са собственици, а са само управители в "Сле груп". Официално собственик на фирмата е регистрираното в Холандия дружество "АМСТ Холдинг“. То се представлява от адвоката Станислав Касъров, става ясно от документите в Търговския регистър.

Светлана Боянова: Подписвам, защото ми се носи за подпис

Снемайки отговорността от себе си за скандалната сделка, земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че не той, а заместникът му Светлана Боянова е сложила подписа си под документите.

"Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис", заяви в сряда зам.-министър Боянова, цитирана от БГНЕС.

"Нямам специално отношение към тази преписка. Нямам какво повече да кажа за сделката в Несебър. Аз съм замествала министъра. Когато идва при мен документация, тя е с всичките си приложения. Има експерти, които подготвят всички преписки. Тази преписка е била окомплектована и по процедура няма никакви нарушения", обясни още Светлана Боянова.

"Не съм оценител, за да кажа колко реално трябва да е оценката. Нямам експертизата да преценя дали е висока или ниска оценката", добави тя.

За четвъртък е насрочено заседанието на междуведомствената експертна комисия, която ще се събере заедно с екологичните организации, за да провери случая.

ДНСК казва на 4 януари дали всичко е законно

В петък Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) ще обяви дали издаденото разрешение за строеж е законно и спазени ли са всички законови изисквания, казаха от Министерството на регионалното развитие.

На 4 януари изтича срокът за извършване на служебна проверка по законосъобразност на издадените строителни книжа.

Разрешение за строеж е издадено от главния архитект на Несебър в последния работен ден преди коледните празници – на 21 декември. То предвижда строителство на четири етапа на 122 жилищни сгради. През първия етап трябва да се построят 36 жилищни сгради.

Според ДНСК до 4 януари на терена не може да се строи. Дейностите по ограждане на строителната площадка, изсичане на храсти и подравняване на терена представляват подготовка за започване на строителство и не са строеж, е посочено в съобщението на ДНСК.

Въпроси без отговор

Въпреки, че земеделският министър Мирослав Найденов се опита да замаже случая със спешно свикана пресконференция на 31 декември, засега много въпроси остават без отговор.

От обясненията на министър Найденов не стана ясно, защо след като преписката по изваждането на дюните от Държавния горски фонд е започнала още при предишните управляващи през 2008 г., след идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. той не е спрял процедурата за унищожаването на дюните.

А такава заявка бе дадена от самия Мирослав Найденов преди повече от три години.

"Мораториумът върху промяната на предназначение на извадените от горския фонд гори ще остане и след приемането на промените в Закона за горите. Това е позиция на премиера Бойко Борисов и на правителството. Няма да има никакви възможности частни инвеститори да се облагодетелстват от направени за жълти стотинки замени на гори", гарантира пред Mediapool земеделският министър след среща при премиера.

Действително в този случай не става дума за заменка, а за директна продажба и то от ведомството на министър Найденов за жълти стотинки, ако използваме неговите думи. Защото няма логично обяснение как цената на имота нараства над шест пъти само за ден.

Все още няма и официална позиция от Регионалната инспекция по опазване на околната среда, която ясно да каже дали въпросният терен се води дюни или гора, както се опитваше да ни убеди шефът на регионалната инспекция в Бургас. Министърът на околната среда Нона Караджова засега мълчи по случая.

Мълчат и управителите на “Сле груп” Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов. От офиса на фирмата в Несебър заявиха по телефона пред Mediapool, че двамата са в отпуск до 15 януари.

Мълчи и тъстът на шефа на футболния съюз Димитър Петров, който би трябвало само за една нощ да се е превърнал в милионер с чиста печалба от 3.5 млн. лв.

Мълчи и прокуратурата, която между впрочем нищо не направи по нито една от скандалните заменки от предишните управляващи, по които беше сезирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?