Управителят на БНБ Иван Искров удостоен с висок белгийски орден

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров бе удостоен с високото отличие Commander of the Order of Leopold, съобщиха от банката в петък.

Орденът е най-висшият в системата на белгийските държавни награди, поясняват от банката. Според съобщението Искров получавал ордена заради дейността си по поддържането на стабилността на паричната система в България, "с което е създал благоприятни условия за белгийските инвеститори и за отличните връзки между централните банки на двете страни".

Управителят на БНБ е първият българин, удостоен с тази степен на ордена, уточняват от БНБ.

Отличието е било връчено в четвъртък от белгийския посланик у нас Марк Михилсен от името на белгийския крал Албер Втори. На церемонията в резиденцията на посланика са присъствали председатели на комисии в Народното събрание, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, членовете на управителния съвет на БНБ и представители на Асоциацията на банките в България. Специално за събитието от Брюксел е пристигнал и управителят на Белгийската национална банка проф. Ги Куаден, допълват от БНБ.

Орденът на Леополд се връчва за първи път през 1832 г. и се присъжда като отличие за заслуги на видни белгийски и чуждестранни граждани.

Споделяне

Още от Бизнес