Управителят на БНБ прогнозира поевтиняване на кредитите догодина

Иван Искров е резервиран към данъка върху лихвите по депозитите

Иван Искров, сн. БГНЕС

Кредитите ще продължат да поевтиняват през 2013 година, прогнозира в събота управителят на Българската народна банка Иван Искров. Той допълни, че е резервиран към въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити, но е категоричен, че и новият налог няма да накара българите да извадят парите си от банките.

Искров коментира пред Дарик радио, че депозитът остава най-добрата и сигурна инвестиция. Управителят на БНБ каза още, че на годишна база кредитирането е нараснало с 3.3 на сто спрямо 2011 година, а банките са стабилни. Нарастването на лошите кредити се забавя и тази тенденция ще продължи и догодина, смята Искров.

”Кредитите поевтиняват през цялата 2012 година. Ако държавата се беше намесила, грубо, с бутонките напред, както се казва, да регулира, тогава със сигурност нямаше да поевтинеят, а щяха точно обратното на очакванията - поради нарасналия риск да се оскъпят", каза управителят на БНБ.

На въпрос кога България трябва да въведе еврото, Искров отговори, че еврозоната очевидно не е в кондиция да приема нови членове в момента. ”Дори утре да започнем да чукаме, да се натискаме и да викаме: ”Хайде, от утре, от утре", никой няма да каже: ”Добре дошли сте", по простата причина, че те първо трябва да си решат проблемите. Това е като семейство в скандал - първо трябва да се разберат и тогава да канят гости", коментира Иван Искров.

Той допълни, че е имало  ”силно настояване" от страна на БНБ към някои банки да увеличат капитала си и процесът по думите му е приключил успешно.

Запитан дали очаква сливания и смяна на собственост на банки, управителят на БНБ коментира, че това е процес, който се движи от пазарна логика.

Той допълни, че предстои консолидация на две от най-големите гръцки банки - националната банка на Гърция и ”Юробанк Ергасия банк", а техните банки у нас са ОББ и Пощенска банка, така че може да се очаква, че биха се слели. Искров обърна внимание, че винаги надзорните органи по света, в това число и българският, насърчават консолидацията.

Споделяне

Още от Бизнес