Управителят на БНБ се обяви против влизането на България в общ банков съюз на ЕС

Иван Искров, Сн: БГНЕС

Присъединяването на България към евентуален бъдещ банков съюз, както и въвеждането на обща данъчна политика за всички страни - членки на ЕС не са в интерес на България, смята управителят на Българската народна банка Иван Искров. Изявлението си той направи в понеделник при откриването на новата учебна година в УНСС.

Миналата седмица Европейската комисия предложи нови правомощия за банков надзор за Европейската централна банка (ЕЦБ), която да поеме крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната. Националните органи ще продължат да играят важна роля във всекидневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ.

ЕЦБ ще отговаря за лицензирането на кредитните институции и контрола върху спазването на изискванията за капиталова адекватност. Тя ще може да се намесва на ранен етап, когато дадена банка нарушава или има опасност да наруши регулаторните изисквания за капиталова адекватност. Предложението включва и възможност страните извън еврозоната да се присъединят на доброволно към "банкови съюз".

Знайте и пазете българските традиции, имайте самочувствиеот постиженията на своята родина и не преставайте да бъдете патриоти, призова управителят на БНБ студентите. Той посочи, че мнозина вярват на мнения на чужди експерти, които обаче не винаги работели в полза на страната ни. Нашите национални интереси не винаги съвпадат с интересите на външни страни и трябва винаги да търсим българската гледна точка, отбеляза Иван Искров.

Той посочи, че БНБ принципно подкрепя задълбочаването на интеграцията в еврозоната, защото това вероятно е единственият начин за стабилизация. Присъединяването на България към обмисляния банков съюз обаче ще означава прехвърляне на значителен национален суверинитет към Брюксел, без в замяна на това страната ни да получи нещо, обясни Искров.

Мнението му донякъде се разминава с позицията на финансовия министър Симеон Дянков по време на заседанието на ЕКОФИН в Никозия в края на седмицата, чиято основна тема бе именно предложението на ЕК за създаване на единен надзорен механизъм за банките.

"България подкрепя тази идея като нужна стъпка за развитието на единния финансов пазар, не само на еврозоната. Но има много детайли, които са още твърде сурови и противоречиви", коментира Дянков.Според него в обсъждания проект интересите на 10-те държави извън еврозоната, включително и България, не са достатъчно добре защитени.

Въвеждането на единния банков надзор няма да представлява проблем за банките в България, тъй като три четвъртиот сектора у нас се състои от големи банки, представени в Европа и те така или иначе ще попаднат в този механизъм, каза финансовият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България