Управителят на БНБ ще взима 15 хил. лв. на месец, подуправителите – по 13 хил. лв.

Официално стартира процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки

Димитър Радев. Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка (БНБ) ще получава по 15 368 лв. на месец, подуправителите – по 13 173 лв., а останалите членове на Управителния съвет ще получава месечно по 4 391 лв. Досега заплатите в БНБ не бяха обществено достояние, като решението да се оповестяват е било взето на днешното заседание на УС на централната банка, съобщиха от БНБ.

Малко след избора на новия гуверньор Димитър Радев започнаха да се чуват искания с осветляване на възнагражденията в БНБ. Първи за това заговори независимият депутат Велизар Енчев, който внесе законопроект с искания за публикуването на заплатите на шефовете в БНБ, както и за драстичното им орязване. Неговите данни сочат, че досега гуверньорът се е разписвал срещу 45 хил. лв. на месец, а подуправителите – срещу 40 хил. лв.

В сряда и депутатите от Реформаторския блок (РБ) внесоха предложение за промяна на Закона за Българската народна банка, с което също искат драстично орязване и фиксиране на месечните заплати, които получават управителят на централната банка и останалите членове на УС. Подобно на Енчев и реформаторите негодуват от приетата практика заплатите в БНБ да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

РБ предложи още по-радикално намаление на заплатите в БНБ. Предложението им е месечно възнаграждение на управителя да е 95% от заплатата на председателя на Народното събрание, която към момента е 4185 лв. Тримата заместници на гуверньора да получават месечно 90% от заплатата на управителя, а останалите членове на Управителния съвет – 80% от това, което взима месечно гуверньорът.

Преди и ако въобще се приемат промени в Закона за БНБ, шефовете в централната банка са решили да обвържат заплатите на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, като гуверньорът получава 70%, подуправителите – 60% и 20% за другите членове на УС.

За участие в заседанията на Управителния съвет вече няма да се плаща. Освен това се въвежда лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Решено беше още официално да стартира процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки – един от обявените приоритети в работата на Димитър Радев. За целта е открита тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.

УС на централната банка реши още да приеме становището по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банк,а и предложи окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август 2015 г. Докладът ще бъде в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България