Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите

В момента не може да се говори за "имотен балон", но има такъв тренд

Димитър Радев

Присъединяването към еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите, каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред бТВ.

Той не бе сигурен дали България ще успее да изпълни целта си да влезе във валутния съюз на 1 януари 2024 г.

"Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 години, политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим", заяви Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.95583 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута.

Влоговете на хората в лева автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева. За да свикнат хората, този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

По думите му по време на Covid епидемията са се увеличили банковите влогове.

"Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличиха се и по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности", каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища.

Според него в момента не може да се говори за "имотен балон", но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

Радев прогнозира още, че инфлацията ще бъде стабилизирана през следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?