Управителят на Ломбардия с полицейска охрана заради обществения гняв покрай коронавируса

Атилио Фонтана

Управителят на италианската област Ломбардия заяви, че му е предоставена полицейска охрана след нарастващите критики срещу справянето на неговата администрация с кризата с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Ломбардия - най-богатата и с най-многобройно население област в Италия - е един от най-тежко засегнатите от коронавируса региони в света. Там са регистрирани около половината от над 32-те хиляди жертви на заразата в Италия.

Областното правителство, ръководено от антиимигрантската партия "Лига" на опозиционния лидер Матео Салвини, преживява значителен срив в рейтинга си и е подложено на остри критики заради своя отговор на кризата. Силно неодобрение предизвикват и извършените от предишни правителства на Лигата здравни реформи, заради които според мнозина епидемията е сварила Ломбардия зле подготвена.

Областният управител Атилио Фонтана, който е близък съюзник на Салвини, не даде подробности за предоставената му полицейска охрана, но каза, че решението не е взето по негово искане, а по преценка на "съответните власти".

"Съжалявам заради семейството си, което е малко разтревожено", заяви Фонтана. "През последните дни имаше твърде много отрова", изрази съжаление той.

"За съжаление, това е резултат от лъжите, казани от определени политически сили, които отровиха обстановката и предизвикаха тази опасна атмосфера на омраза", заяви областният управител на Ломбардия.

Решението за предоставянето на полицейска охрана на Фонтана подчертава широкоразпространения обществен гняв от подхода към здравната криза и ограничителните мерки в момент, когато Италия започва да облекчава карантинните правила, наложени преди близо три месеца.

Властите заявиха, че образователният министър Лучия Адзолина и заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери също са получили охрана през последните дни.

В момент, когато хората в Италия започват да излизат от изолацията заради коронавируса, властите изразяват безпокойство от значителното пренебрегване на правилата за социално дистанциране в големи градове като Милано - регионалната столица на Ломбардия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа