Управителят на НЗОК е освободен предсрочно и отново се търси “пилот на самолета“

Управителят на НЗОК е освободен предсрочно и отново се търси “пилот на самолета“

Мнозинството на ГЕРБ и “Патриотите“ успя да освободи предсрочно управителя на здравната каса проф. Камен Плочев във вторник, след като предишния опит за отстраняването му в петък претърпя фиаско заради скандал с опозицията и липса на кворум.

Плочев, който се задържа по-малко от година на поста, от които близо 4 месеца в болничен, беше освободен със 109 гласа “за“, 72 “против“ и 30 “въздържал се“.

Плочев отказа да подаде сам оставка, но според Закона за здравното осигуряване управителят на НЗОК може да бъде освободен предсрочно, ако не може да изпълнява задълженията си за срок повече от три месеца.

В свое писмо до Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Плочев съобщава, че в последните три месеца е отсъствал поради заболяване и не е бил в състояние да изпълнява служебните си задължения, както и че няма да бъде трудоспособен минимум още един месец. В писмото си той заявява, че тези факти изискват вземане на решение за това дали е в състояние да продължава да изпълнява функциите си и призовава законът да бъде спазен.

Плочев се оттегли в болничен през февруари след разразилия се скандал с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове, когато здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката заради това, че зад гърба му е поискал актуализация на бюджета на институцията и директно е пратил писмо до Народното събрание без да спази процедурите. В крайна сметка скандалът беше туширан с оттеглянето на Плочев в болничен, а здравната каса реши, че ще се разплаща с чуждите фондове в рамките на вече одобрения бюджет.

“Точката за отстраняването на проф. Камен Плочев е важен факт, който касае не само него, но и здравната ни система“, коментира във вторник при дебата за отстраняването на Плочев депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. По думите му “не може системата да продължава да функционира на автопилот“.

“Аз съм работил с него 17 години и го познавам над 20 години. Това е един изключителен специалист. Тъй като днес ние разглеждаме неговото предсрочно освобождаване, бих искал да предпазя всички колеги от политически залитания и пледоарии за защита на проф. Камен Плочев. Като един изключителен специалист и човек, който носи отговорност, той много добре осъзнава своето заболяване“, коментира Иванов и отново цитира писмото на Плочев, в което той настоява “законът да бъде спазен“.


“Политическите залитания“ очаквано обаче не се разминаха и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов коментира, че “не просто няма пилот в самолета на НЗОК“, ами “самолетът върви към земята“.

“Какво избираме ние в парламента? Управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на НЗОК. Крайно време е вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване“, заяви Михайлов, чиято група гласува “против“ предсрочното освобождаване на Плочев.


От ДПС гласуваха “въздържал се“. Зам.-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер (ДПС) коментира, че в случая не става въпрос за гласуването на личното волеизявление на поредния управител на НЗОК, а за достойнството на Народното събрание и на хората, които то избира на този пост и освобождава след няколко месеца.

“Поради липсата на всякакъв политически, а и административен опит, най-вероятно проф. Плочев ще бъде освободен. Случаят обаче е пореден фрагмент в задълбочаващата безизходица в системата на здравеопазването“, заяви Джафер. Тя припомни, че досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и се е стигнало дотам, че нито един не е изкарал пълен мандат. “Днес обсъждаме една полуоставка, която е симптом за нашата дейност“, посочи тя и допълни, че всички носят отговорност за това, но най-вече управляващите през последните 9 години – ГЕРБ.

Предстои Надзорният съвет да прекрати договора за управление на Плочев. След това ще бъде започната и процедурата по избор на нов управител на касата, която трябва да приключи до месец. Това със сигурност трябва да стане преди депутатите да излязат във ваканция през август.

Засега управляващите нямат идеи за бъдещия кандидат, нито профил, на който да отговаря, като намирането на всеки следващ управител става все по-трудна задача предвид текучеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?