Управителят на НЗОК обеща електронна здравна карта до юни 2018 година

Здравната каса ще получи с около 250 млн. лева по-голям бюджет догодина

Камен Плочев

Управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев обеща до юни 2018 гоина пациентите да имат електронна здравна карта, която ще дава достъп до цялата информация в техните досиета - за всички лечения, приеманите и изписвани за тях лекарства, всички изследвания.

Идеята за въвеждането на електронна здравна карта е на повече от 10 години, но всички опити за въвеждането ѝ се провалят поради липса на желание, време, различни скандали, протакане на обществени поръчки и др. При предходния кабинет "Борисов" когато здравен министър беше Петър Москов идеята за електронна здравна карта беше заменена от системата с пръстовите отпечатъци, за която бяха похарчени 500 хил. лева, а в последствие тя беше отменена от съда като противозаконна.

Сега въвеждането на картата отново е на дневен ред в НЗОК. “В момента работим по този въпрос. Довечера имаме Надзорен съвет. Мисля, че там ще гласуваме средства за закупуване на едни машини, които могат да осигурят това нещо. Разработена е програмата в електронен вид, има да се довършат някои неща, които изискват време. Нашата амбиция е в рамките на нашето председателство на Европейския съюз – тоест до юни месец, ние да имаме електронна здравна карта и да започнем да ги раздаваме на българските граждани, като дотогава обаче трябва много добре да обясним какво представлява, защото вие разбирате, че това ще срещне съпротива“, каза Плочев в сряда пред БНТ.

От здравната каса поясниха пред Mediapool, че по-късно през деня Надзорният съвет ще обсъжда и евентуално ще вземе решение за купуването на допълнителни сървъри, на които ще се съхранява медицинската информация. Иначе информатиците на НЗОК са разработили проект за това как ще изглежда бъдещета система, като все още не е ясно дали пластиката ще съдържа информация или ще е само вход към пациентското досие.

В момента входът към пациентското досие се осъществява чрез код.

Плочев заяви, че очаква съпротива от лекарското съсловие, тъй като електронният контрол не изнася на много хора.

“Край – престават тези фалшиви изследвания, които не са направени, но са написани, фалшиви лекарства, които не са дадени...Не мога да кажа, че колегите работят незаконно – това не е правилото, това са изключения. Но тези изключения – те дразнят, те се набиват. То е като трънче“, заяви Плочев.

Той обясни и как ще изглежда бъдещата система: “Ето това е електронната здравна карта - вкарвам картата в четеца, веднага ми се отварят папки, до които аз имам достъп. В случая в болницата трябва да имам достъп до папка “Личен лекар“, достъп до папка “Специалист“ и до папка “Аптека“. И отварям, и гледам: ако е лежал в болница, какви изследвания и какви болести има. В “Аптека“ виждам с какви лекарства са го лекували, личният лекар през колко време го е преглеждал. Това всичкото може да стане в рамките на десет минути, аз да се ориентирам, защото болния може да не говори и да не може да ми отговори, той е в безсъзнателно състояние – има такива случаи“.

“Електронната здравна карта ми дава възможност, без пациентът да носи никаква документация със себе си, аз да имам пълна информация и да мога да започна правилното лечение или да го пренасоча към друго отделение“, обясни Плочев.

Лекарският труд ще бъде калкулиран в пътеките

Плочев съобщи още, че очаква НЗОК да получи с 250 млн. лева повече в бюджета си за догодина, макар че той е поискал 500 млн. лева повече. Той заяви, че част от увеличението ще се използва за калкулиране на лекарския труд в клиничните пътеки при преговорите с Лекарския съюз.

Той заяви, че трябва да се прекрати практиката лекарската заплата да зависи от броя на преминалите пациенти.

Според него не е вярно, че парите в системата са малко.

Не трябва да мислим само за пари, а как лекарят да е по-любезен с пациента

Според него не трябва да се мисли само за пари, а и за това как да бъдат накарани лекарите да посрещат пациентите усмихнато и компетентно.

“Не да застанат на компютър и да питат: “Къв си ти, бе?“ “Иван“. Пише в компютъра, сестрата дава направлението – ни го е погледнал, ни го е видял. Трябва да се поговори с пациента, трябва да се успокои пациента. Пациентът е изплашен. Всеки, който е отишъл на лекар, той е уплашен. Това е, между другото, един от компонентите на агресивността, защото при някои хора, когато се изплашат, плачат. Други, като се изплашат, започват да се бият. Имаме този компонент – липсата на достатъчна любезност. В много малко университети се изучава отношение или контакт с болния“, каза Плочев.

Улесняване пътя на пациента

Също така той припомни първоначалната си идея за облекчаване на пътя на пациента в системата.


“Сега имаме за мене една неправилна конструкция, неправилна схема на медицинското осигуряване. Какъв е редът? Редът е дома, личен лекар, личен лекар-специалист и от там – болница. Човекът отива при личния лекар. Там загубва от два до три часа. Той му върши една минимална диспечерска работа и казва: “Отиваш при еди-кой си специалист, но преди това ще минеш през лабораторията, ще минеш през рентгена, отиваш при специалиста“. Всичко това се обяснява в рамките на два до три дни, след което вече се решава дали се лекува в домашни условия, или ще го пратят в болница – каквото предпочита пациентът.

И това е в 75% от случаите – вкъщи, болницата. Целият този обмен от дейности, които трябва да извърши по пътя на личния лекар, в болницата му ги свършват, като той лежи, там му взимат му кръвта, рентгенът му правят, преглеждат го специалисти и го пращат, където е необходимо. Тоест, как да направим така, че тази система да заработи в интерес на пациента, това да не се счита за нарушение, че е прескочен личния лекар или, че няма направление“, посочи Плочев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?