Управителят на НЗОК влезе в конфликт с частните болници

Дечо Дечев смята, че те са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми и затова не трябва да получават обществен ресурс

Д-р Дечо Дечев

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев си навлече гнева на частните болници след като лансира тезата, че те не трябва да се финансират с обществен ресурс, защото са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми.

Според българското законодателство всички болници са равнопоставени, независимо от формата им на собственост, но Дечев коментира във вторник пред БНТ, че общественият ресурс трябва да се ползва от нон-профит болници, а частните да работят само на частно.

Това предизвика възмущение сред частните болници, чието национално сдружение излезе в сряда с декларация, с която попита дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста.

От сдружението заявиха, че две трети от лекарите и медицинския персонал в страната работят в частни лечебни заведения и изявлението на д-р Дечев е обида към всеки един от тях. Оттам призоваха, ако управляващите не са съгласни с него, да се разграничат.

Управителят на НЗОК: Залитнахме много в посока търговия

Според Дечев последните години “сме залитнали много в посока търговия“.

“Инсултите през 2001 година са 17 000, а сега НЗОК плаща за 52 000 инсулта, т.е. три пъти повече. Това не означава, че има три пъти повече болни с инсулт. Тези болни са били в болница, приети са със симптоми, които могат да бъдат показни за инсулт, но се оказва в крайна сметка, че няма инсулт, но се отчитат като такива. И оттук нататък започва поредицата - може да отиде на ТЕЛК, поне 30 дни болничен. Т.е. трупа други разходи на държавата“, коментира той.

“Балансът между медицината и търговията е много важен. Във времето търговията взимаше все по-голям дял и в момента има абсолютен дисбаланс между търговия и медицина“, заяви Дечев.

“Рано или късно, искат или не искат политиците, защото решението е тяхно – трябва да има баланс между болници, чиято дейност е чисто търговска, каквито са частните болници и такива с обществена полза“, посочи той.

По думите му “няма нито една частна болница, която да е създадена, за да решава медицински проблем“.

“Тя е създадена, както една частна фирма, за да печели. Трябва да има кръг от болници, каквито има в цял свят, най-често това са общински болници, които са нон-профит. Т.е. те съществуват не за да печелят, а за да задоволяват медицински потребности на хората. И отделно трябва да има кръг от частни болници, които формират приходите си на базата на това, че има хора, които са решили да посетят тяхното лечебно заведение – там те не трябва да чакат, условията са по-добри и т.н“, коментира Дечев.

Той посочи, че в момента частните болници ежегодно увеличават процента, който черпят от обществения ресурс. Според Дечев общественият ресурс трябва да се ползва от нон-профит болници.

Лекарите от частните болници се чувстват набедени

Изказването на Дечев пред БНТ провокира в сряда остра реакция от Националното сдружение на частните болници.

“Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев набеди лекарите и медицинския персонал на частните лечебни заведения, че не лекуват, а се занимават с търговия. Две трети от лекарите и медицинския персонал в страната работят в частни лечебни заведения и изявлението на д-р Дечев е обида към всеки един от тях“, се казва в декларацията.

“Ние няма да влезем в спор с управителя на НЗОК, как работим. Това най-добре се вижда от желанието на все повече пациенти да се лекуват при нас и тяхната оценка, основана на свободен избор, е единствено меродавна за това, дали правим медицина“, посочват частните болници.

Те настояват да получат отговор от институциите дали д-р Дечев изразява мнението на премиера, здравния министър и депутатиет от управляващата коалиция, които го избраха на поста през лятото на миналата година.

“И Вие ли мислите, че лекарите и сестрите от частните лечебни заведения не се занимават с медицина, а с търговия? Ако не мислите така, ако се отнасяте с уважение към труда на десетки хиляди медици, то молим да се разграничите от изразеното от д-р Дечев мнение. Знаете как!“, призовават частните болници.

  

Споделяне

Още по темата

Още от България